До края на август в лаборатория „ЛИНА": Профилактични изследвания за щитовидна жлеза, основни биохимични показатели и полови хормони

До края на август в лаборатория „ЛИНА

Петте профилактични кампании на Медицинска лаборатория „ЛИНА” важат и през месец август 2019г. Те се извършват в самостоятелните  филиали на лабораторията в областите Бургас, Варна и Ямбол. Пациентите могат да изберат една кампания  или да комбинират няколко, като предварително записване или направление от лекар не се изискват. Таксата манипулация е 2лв.

Повече за актуалните профилактични кампании до края на август 2019г.

Първата кампания е с основни  биохимични показатели: серумна глюкоза, пикочна киселина, холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, общ белтък, албумин, общ билирубин, директен билирубин, АсАТ, АлАТ, АФ (алкална фосфатаза), ГГТ (гамаглутамилтрансфераза). До края на август 2019г. изследванията, включени в нея, са на намалена обща цена от 15лв. вместо стандартните 35,50лв. Тези биохимични показатели дават информация за състоянието на въглехидратната обмяна, мастната обмяна, обмяната на белтъците, пурините, състоянието на черния дроб, бъбреците и жлъчните пътища. Препоръчително е изследването да се извършва сутрин, на гладно.

Втората кампания е насочена към превенцията на заболяванията на щитовидната жлеза и включва TSH (тиреостимулиращ хормон) и Anti TPO антитела на обща цена от 13лв. вместо 26лв. TSH е един от основните ориентири за това дали функцията на щитовидната жлеза е повишена, понижена или нормална. От своя страна Anti TPO антителата са най-чувствителният маркер за автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, като тиреоидит на Хашимото, идиопатичен микседем и Базедова болест. Тази кампания е подходяща както за хора с проблеми на щитовидната жлеза, така и за жени, планиращи бременност. Препоръчително е преди изследванията да не се консумират напитки и храни, съдържащи кофеин. 

Следващата кампания включва  Витамин D  и Витамин В12 на обща цена от 23лв. вместо 45лв. Препоръчително е поне 2 седмици преди изследването да не се приемат медикаменти и хранителни добавки, които ги съдържат,  защото това може да повлияе  на резултата. Витамин D  има изключително важно значение за изграждането и здравината на костите, тъй като подпомага усвояването на калция и фосфора в организма. Неговият дефицит в най-ранна детска възраст води до заболяването рахит, а при възрастни до лесна чупливост на костите  и остеопороза. Освен тази широко известна роля, напоследък с дефицит на витамин D се свързват редица други заболявания като диабет 2-ри тип, затлъстяване, мултипленна склероза, депресия, деменция, сърдечно-съдови заболявания, някои автоимунни заболявания и др.  Витамин В12  е свързан с не по-маловажни функции в организма. Той е необходим  за нормалното кръвотворене и за правилното функциониране на нервната система. Според редица проучвания  немалка част от хората над 60 години имат  дефицит на Витамин В12 по различни причини. Дневните нужди от витамин В12 не са високи, но дори при лек недостиг може да се развият анемични състояния, хронична умора, депресия. 

Третата месечна кампания е полов хормон по избор от: LH (лутеинизиращ хормон), FSH (фоликулостимулиращ хормон), Progesterone, Testosterone, Estradiol, Prolactin. Всеки от половите хормони е на цена от 7лв. вместо стандартните 14лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират. От тази кампания могат да се възползват жени в широк възрастов диапазон, когато трябва да се уточнят причините за нарушения в менструалния цикъл: при първична и вторична аменорея, при болезнена менструация  (дисменорея),  при обилни и нерегулярни кръвотечения. Изследването на полови  хормони е подходящо за двойки, имащи проблем с репродуктивните функции, както и при контрол на провеждана хормонална терапия. Естрадиолът (Estradiol) е основният женски полов хормон, който се произвежда главно от яйчниците и има отношение към подготовка на маточната лигавица за имплантация на ембриона. Фоликулостимулиращият (FSH ) и лутеинизиращият хормони (LH) се произвеждат от хипофизната жлеза. Първият има отношение към стимулиране съзряването на яйчниковите фоликули, а вторият има отношение към контрола на овулацията  и образувнето на жълтото тяло. Пролактинът (Prolactin) също се секретира от хипофизната жлеза и основните му функции са свързани с развитие на млечните жлези, секреция на мляко, а повишените му нива водят до потискане на секрецията на LH  и FSH, ановулаторни цикли и безплодие. Прогестеронът (Progesterone) е хормон, който се произвежда от жълтото тяло на яйчника и е отговорен за подготовката на маточната лигавица за последваща бременност. Неговите нива са от съществено значение за нормалното й протичане. Тестостеронът (Testosterone) е андрогенен хормон, който има отношение към развитие на вторичните полови белези като окосмяване, мускулна маса, нисък глас при мъжете и др. При изследване на половите хормони трябва да се спазват следните изисквания. Някои от тях  се изследват в точно определен ден от месечния цикъл при жените. LH, FSH и естрадиол  се изследват от 3-ти  до 5-и ден от менструалния цикъл, а прогестерон - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла.  При изследване на пролактин стресът, емоционалното напрежение, дори страхът  преди изследването, могат да доведат до умерено повишение на резултатите. Определянето на тестостерон е добре да става сутрин до 11ч., когато нивата му са най-високи. Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки,  могат да повлияят резултатите за някои  полови хормони.

 

Последната профилактична кампания включва пълна  кръвна картина с 16 показателя и урина (общо химично изследване и седимент). Пълната кръвна картина е сред най-често назначаваните лабораторни анализи, защото  повечето  заболявания водят до промени в нейните показатели. Затова тя е в основата на профилактичните изследвания и е подходящо да се комбинира с останалите кампании. Пълната кръвна картина с 16 показателя включва: хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, тромбоцити, еритроцитните индекси, както и 3-типно диференциране на белите кръвни клетки като лимфоцити, гранулоцити и междинни по обем клетки, представени като общ брой и проценти. Включеното в кампанията общо химично изследване на урина със седимент е подходящо както за пациенти, които желаят да направят комплексно изследване на организма, така и за  тези с установени или чести  проблеми на пикочо-отделителната система, които са обект на често проследяване. Урината е крайния продукт от дейността на бъбреците и се явява един от основните компоненти на обмяната на веществата. Съвкупността от физическите и химическите параметри на урината, дават информация за състоянието не само на бъбреците и пикочните пътища, но също така и за нарушения в работата на някои вътрешни органи. Изследването включва определяне на рН на урината, относително тегло, глюкоза, белтък, кетони, билирубин, уробилиноген, кръв, нитрити, левкоцити и микроскопско изследване на седимент.  Желателно е изследването да се извършва с първа сутрешна урина, след тоалет като в чист контейнер са дава средна порция урина. Таксата манипулация за всички кампании е 2лв.

 

„ЛИНА” е първата медицинска лаборатория, която въведе месечни кампании с изследвания, като всяка от тях е подходяща за скрининг на широко разпространени заболявания. Тяхното предимство е, че изследванията са с отстъпка от 40% до 50%, което е изключително удобно за пациентите, които не могат да използват талон-направление  от личния си лекар в дадения момент. Те често включват и изследвания, които не се поемат от Здравната каса. За да се възползвате от профилактичните кампании, няма нужда да си записвате час, а само да посетите най-близкия самостоятелен филиал на „ЛИНА”. Таксата манипулация е 2лв.

Коментари

Още от последните новини