Детски надбавки ще се дават и без представен акт за раждане

Детски надбавки ще се дават и без представен акт за раждане - E-Burgas.com

Ако работодателските организациии през тази година бойкотират преговорите със синдикатите за минимални осигурителни прагове, размерът ще бъде определен от държавата. Това съобщи пред медиите министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от БТА.

Вторият етап на преговорите между национално представителните работодателски и синдикални организации е насрочен за следващата седмица.

Както и през миналата година, бизнесът отказва да участва в преговорите, защото смята, че определянето на минимален осигурителен доход по длъжности и браншове е остаряло. Те настояват да се премине към нов модел на определяне на минимална работна заплата.

След миналогодишния им бойкот правителството запази в бюджета за тази година същите нива на минималния осигурителен доход, но от думите на Петков се разбира, че вероятно ще ги повиши в бюджета за 2018 г.

На днешната пресконференция, на която бяха представени приоритетите на правителството в социалната област,
министърът увери, че нови промени в пенсионната система след реформата от 2015 г., няма да се правят. Няма да се променят нито схемата на нарастване на възрастта за пенсиониране, нито изискванията за осигурителен стаж, записани в Кодекса за социално осигуряване.

Той прогнозира, че пенсиите ще нарастват обективно както заради увеличението на средния осигурителен доход, така и на тежестта на всяка година осигурителен стаж при изчисляването им, както предвижда законодателството. Според Петков предвиденото в закона отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 г. също трябва да стане.

Според министъра минимална работна заплата от 650 лева и средна заплата до 1500 лева в края на мандата са реалистични цели.

Предвижда се семейните надбавки на деца да се отпускат и без от родителите да се иска да представят акт за раждане на детето, съобщи Петков. Процедурите за кандидатстване за семейни помощи за деца ще бъдат опростени.

Предстои 20 млн. лв. да бъдат отделени за безработни, които не могат да запишат детето си на ясла или на детска градина, за да гледат децата си у дома.

Предвижда се и да се засили ролята на учителите в преценката за необходимост дадена помощ за децата да се плаща в натура. Сега тази преценка се прави предимно от социалния работник.

От 1 юни действа правилото, според което майка, върнала се на работа преди края на първата година от майчинството, получава допълнително 50% от полагащото й се обезщетение. Досега от програмата са се възползвали 275 жени.

Коментари

Още от последните новини