Дермаголог: Дъждобраните и гумените ботуши са опасни

Дермаголог: Дъждобраните и гумените ботуши са опасни - E-Burgas.com

Есента е сезонът на дъждовете, така че много хора прибягват до дъждобраните. Но не бива да правите това! Защо? - Обяснява дерматологът и терапевт Лариса Алексеева.

"В един мегаполис мисля, че е неподходящо да се носят дъждобрани и гумени ботуши, защото можете да носите чадър, има къде да се скриете, има транспорт. Дъждобраните са крайна мярка, подходяща за вили или поход за гъби. Такива дрехи са вредни, в тях е нарушено регулирането на топлината. Кръвното налягане може да се повиши, тъканите не пропускат въздух, могат да се развият кожни заболявания и невралгии, а ако се изложите на течение, можете бързо да хванете остра респираторна инфекция", каза Лариса Алексеева, цитирана от БГНЕС.

Тя добави, че краката се изпотяват в гумени ботуши, въздухът не циркулира и това е директен път към развитието на гъбични заболявания. В допълнение, тези ботуши, като правило, не топлят, така че е лесно да се простудим с тях.

Според лекаря е по-добре да подберете обикновени дрехи, които могат да ви предпазят от атмосферните влияния – по същия начин маратонките с плътна подметка ще се справят с локвите и няма да навредят на краката ви.

"При такова време винаги трябва да имате не дъждобран, а яке с подплатен полиестер или пух, което да бъде с качулка. То е тънко, но запазва добре топлината, човек не се поти", обясни Лариса Алексеева. 

Коментари

Още от последните новини