Депутат от БСП се оплака от "електронния терор" на медиите

Депутат от БСП се оплака от

Със спор за носенето на предпазни маски от народните представители започна днешното пленарно заседание. В началото на работния ден депутатът от БСП Валери Жаблянов отвори въпроса, като се оплака от "електронния терор" на медиите, които снимали депутати без маски в пленарната зала. Соцдепутатът призова ръководството на парламента да вземе мерки и депутатите да бъдат защитени от "подобни издевателства", предава DarikNews.

Тома Биков от ГЕРБ пък отвърна, че е нормално медиите да проявяват интерес към темата, предвид че задължението за носене на маски е за всички български граждани. Той припомни, че именно половината от червените депутатите са били без маски на вчерашното пленарно заседание.  "Да се прекрати електронния терор, дискредитирането на депутати в телевизии, снимането, неуместното показване и нанасянето на правни и други щети върху народните преставители. Това подрива авторитета на народните представители", отсече Жаблянов.

"Ще ви припомня, че са снимани хора, които са били без маски, а половината ваша парламентарна група вчера беше без маска", подчерта пък Тома Биков. 

Той припомни, че социалистите са нарекли "посягане на свободата на словото" отделянето на журналистите в друга зала на парламента като противоепидемична мярка, а сега искат да ограничат медиите.

"Категорично не сме съгласни с това, че медиите през ръководството на парламента трябва да бъдат ограничени. Не сте така чувствителни, когато медиите преследват нас. За съжаление и за щастие медиите са факт и те са факт в една демократична страна", коментира още Биков.

Жаблянов контрира, че медиите освен да защитават права на гражданите и злоупотребяват с такива, като подчерта, че не е във възможностите на никого да се защити. "Освен права, имаме и задължения. Излъчваме лош сигнал като водим дебат дали трябва да изпълняваме задълженията. Разменяме реплики, с които даваме много лош пример", намеси се в спора и депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Припомняме, че вчера не всички народни представители спазиха правилата и някои бяха без предпазни маски в пленарната зала. След това столичната РЗИ поиска информация от Народното събрание кои са били тези депутати. Глобата за неносене на лични предпазни средства на закрити обществени места е 300 лв.

Коментари

Още от последните новини