Демонстрираха новата система за сигурност на пристанището (СНИМКИ)

Демонстрираха новата система за сигурност на пристанището (СНИМКИ) - E-Burgas.com

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков лично дойде в Бургас, за да демонстрира изградените вече системи за превенция на риска и повишаване на сигурността на територията на морските пристанища.

„Системата, всъщност, е част от целия комплекс от системи и мерки, които имат за цел защита сигурността на границите на България, но и нещо повече. те имат значимост за целия ЕС. Тя гарантира не само превенция за риска, а и разкриване на нерегламентирана дейност, както нейното предотвратяване, борба с редица явления и дейности и др.“, обясни Желязков. Той, както и директорът на ИД „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов, не пожелаха да разкрият пълния потенциал на системата именно, за да не правят услуга на криминалния контингент.

Любопитен момент е, че със същата система борави и ГДБОП и тя е част от голямата система за превенция на контрабандата, която наскоро бе презентирана лично от премиера Бойко Борисов пред главния прокурор Сотир Цацаров. „Тя ще повиши не само сигурността на страната и ЕС, но и ще повиши и събираемостта на приходите, капацитета за предотвратяване на всички възможни рискове чрез нейното ранно предупредително действие“, каза още транспортният министър.

Стойността и е около 7,3 млн. лв. и е заработила на Бургаското и Варненското пристанища още преди обявения срок. Възможностите й бяха демонстрирани пред бургаския кмет Димитър Николов, който лично се поинтересува от възможността за колаборация с видеонаблюдението в градските условия, директора на пристанището Диан Димов, шефа на ГДПБЗН-Бургас Васил Василев и други гости.  

Галерия
Коментари

Още от последните новини