Държавата започна разследване на Панайот Рейзи за 10 години назад

Държавата започна разследване на Панайот Рейзи за 10 години назад  - E-Burgas.com

Агенцията за държавна финансова инспекция е започнала ревизия на управлението на екскмета на община Созопол Панайот Рейзи за 10 години назад, т.е. за цялото му управление. Това разкри лично неговият наследник на кметския стол Тихомир Янакиев.

Както е известно Янакиев и неговият екип започнаха управлението си с пълна ревизия на завареното положение в общината, което никак не е розово, а „изненадите“ за дължими суми по всякакви насоки, изкачаха всеки ден.

„До колко ще бъде ефективна ревизията не знам, но искрено се надявам поне нещата, които сме подали като сигнал за предходните остатъци по план сметката за битови отпадъци, например, размера им, за нецелево изразходваните пари, да има резултати. Анализите, които направихме с моя екип показаха, че има разминаване с това, което е отчитано. И то с няколко милиона. Сега, след като влезе екипът на АДФИ те ще кажат грешим или не“, обясни кметът Янакиев.

Както е известно това са целеви пари, които е трябвало да бъдат насочвани към РИОСВ, но това не се е случвало за известен период, вследствие на което са натрупани задължения.

Съмнения за злоупотреби бяха открити и в детски заведения след сигнали от самите им директори. Съответно веднага бе сформирана комисия от общинското ръководство, която вече е изготвила инвентаризационен доклад, но той все ще официално не е приет от Янакиев, това предстои всеки момент да се случи.

„Всички казват вие сте богата община, но как тогава се получава така, че имаме 22 млн. лв. кредити, 3,5 млн.лв. задължения към фирми, милион и половина към РИОСВ, бившият кмет е разследван за злоупотреби, общината е в оздравителен план заради това, че фигурира в 5 от 7 критерия за финансова неадекватност. Затова, когато различни институции идват и отчитат, че всичко е наред, аз на тях ли да вярвам или да гледам на мен какво ми е в момента?!“, чуди се кметът.  

Неприятните моменти не приключват с разкритията до момента. Янакиев призна, че очаква „изненади“ и при т.нар. Весела улица в новия град – какво и как се е плащало тепърва ще става ясно, тъй като вече се анализира как са входирани множество неподписани договори и плащано ли е по тях, след като същевременно обектите работят.

Според Тихомир Янакиев картината на разходваните средства в предходните години може да стане напълно ясна едва след 3 години. Паралелно с всички ревизии (общински и държавни) общината е започнала да оздравява положението, като от началото на годината вече са изплатени около 800 хил. лв. от дълговете.

Коментари

Още от последните новини