ДАНС проверява 47 „златни паспорти“ по сигнал на Министерството на правосъдието

ДАНС проверява 47 „златни паспорти“ по сигнал на Министерството на правосъдието - E-Burgas.com

Установени са 5 случая със сериозни нарушения

По сигнал на Министерството на правосъдието ДАНС е установила към този момент 5 случая със сериозни нарушения при получаване на българско гражданство срещу инвестиции. Проверката продължава. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова вчера в предаването „Въпросите" с Генка Шикерова по ТВ 1 на въпрос как ще коментира внесения сигнал от ДПС по процедурите за получаването на т. нар. „златни паспорти".

Йорданова допълни, че ДПС са закъснели с реакцията си по темата, тъй като още през лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Стоилов е изпратил писмо до ДАНС за 47 случаи, за които има съмнения за закононарушения. На практика това са повече от половината от всички процедури, приключили с указ за „златен паспорт" от 2013 г., когато влиза в сила тази законова възможност у нас.

„Това са случаи, при които е придобито българско гражданство срещу твърдения, че кандидатите са направили сериозни инвестиции в страната. Установяват се обаче много обезпокоителни данни. Например заявени са инвестиции в ценни книжа, които след това бързо променят собственика си. Засечена е и порочна система за прехвърляне на финансови средства", каза Йорданова.

Тя припомни, че Министерството на правосъдието има изработен законопроект за отмяна на инвестиционното гражданство, който се очаква да бъде разгледан на следващото заседание на Министерския съвет.

Свързани статии
ДАНС проверява Българския енергиен холдинг Протестиращи се събират пред сградата на ДАНС Трагедия! Братче и сестриче на 2 и 3 години намерени убити, задържаха родителите Ето как премина срещата между президента и представителите на полицията и ДАНС (Видео) Спецприкуратурата влезе в президенството, двама служители са с отнет достъп до квалифицирана информация НАП и ГДБОП налазиха морето, следят под лупа приходите от туризъм
Тагове
данс
Коментари

Още от последните новини