Данъчни погват концерти, фестивали и изложения

Данъчни погват концерти, фестивали и изложения - E-Burgas.com

Данъчните инспектори започват масови проверки по време на провеждането на масови прояви като концерти, фестивали, изложения и други подобни културни мероприятия, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). На мушка на проверяващите ще бъдат предимно малките сергии, които продават семки, пуканки и други най-различни храни преди започването на събитието. Ще бъдат следени и по-големите търговци на изложенията, които предлагат своите продукти.

„Календарът на културните събития се наблюдава от служителите на приходната администрация, като проверките ще са насочени главно към издаването на касови бележки и отчитането на оборотите“, обясняват от НАП.

Първата спирка от календара с културни събития е Панаирът на книгата. Когато си купуваме книга от панаира или каквато и да е друга стока, трябва да поискаме касова бележка, призова говорителят на приходната агенцията Росен Бъчваров.

„Защото дали тя има фискално значение за един човек, може би не е толкова важно. Но за него като човек, който има права и има правото да върне стоката, ако тя е некачествена“, уточни той. От приходната агенция дори напомнят, че издаването на фискален бон е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга независимо дали става въпрос за търговски обект или сергия по време на фестивал или изложение.

Освен обаче налагането на глоби, когато се установят нарушения, свързани с липса на касови апарати или издадени касови бележки, инспекторите на НАП ще запечатват и самите търговски обекти, допуснали нарушенията, за срок до 1 месец. От началото на годината до момента затворените обекти са над 700 в цялата страна, като средният срок на запечатване е 11 дни заявяват от ведомството. От НАП не упоменават конкретно типа на обектите, но по думите на Бъчваров те са от всякакъв тип магазини и дори ресторанти.

Както „Монитор“ вече писа, това лято инспекторите към НАП отново ще следят продавачите по морето. Тъй като по това време на годината оборотите им скачат в пъти, търговците си позволяват да не дават касови бележки и по този начин целта им е да плащат по-малко данъци.

Семейните хотели и местата за настаняване също ще бъдат инспектирани, като в проверките ще се включат и самите общини От приходното ведомство коментираха, че внимателно следят информацията от сайтовете по отношение на заявени и платени нощувки, като ще бъдат извършвани внезапни проверки, свързани с обявените налични свободни легла.

Поради многобройните проверки по морето миналата година данъчните установиха, че при някои търговци отчетеният оборот нараства в пъти в сравнение с летата, когато не са се правели подобни инспекции.

Инспекторите на приходната администрация използват подхода на т.нар. открити наблюдения, при които данъчните присъстват в популярни заведения, дискотеки, ресторанти и паркинги в продължение на дни и седмици.

Коментари

Още от последните новини