Д-р Паздеров: Ситият на гладния не вярва, хората решиха да си карат лятото без ваксина

Д-р Паздеров: Ситият на гладния не вярва, хората решиха да си карат лятото без ваксина - E-Burgas.com

Делта вариантът ще засегне младите хора до 40 години, предупреди директорът на РЗИ-Бургас

Все по-малко са желаещите да се ваксинират в област Бургас, въпреки че в момента има избор от всички одобрени от ЕС ваксини. Това коментира директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров, според когото хората масово чакат ситуацията отново да се влоши, за да прибегнат до ваксина.

"Ситият на главния не вярва. Когато си поставен пред действителността, като виждаш колко много линейки стоят пред болницата, колко хора се хоспитализират и колко умират - някак си си по-убеден. Като поотмина пандемията и когато вече имахме всички ваксини, разрешени в европейския съюз и изведнъж хората решиха, че искат да си карат лятото и да чакат есента, когато ще се ваксинират." коментира д-р Паздеров по време на срещата на Областния съвет по здравеопазване в Бургас. 

Той предупреди, че страната ни в момента е изправена пред една още по-вероломна вълна, тъй като делта вариантът на коронавируса се разпространява 60% по-бързо и засяга предимно младите хора. Д-р Паздеров предупреди хората във всички възрастови групи до 40 години, че могат да бъдат засегнати от болестта. 

В момента едва 19% от младото население на област Бургас е ваксинира, като 14% са получили две дози. Спрямо страната това ни отрежда място в първата шестица. 

В областта са ваксинирани общо 115 943 лица от общо 415 817 души население по официални данни. 56 531 души пък са завършили пълния ваксинационен цикъл с две дози на препарата.

Най-сигурният маркер за развитието на заразата по думите на д-р Паздеров е броят на хората в болница и на тези в интензивно отделение. Ако първите не надхвърлят 1000, а вторите 100, ситуацията няма да бъде толкова страшна. В момента в болница се намират 716 души, а тежките случаи са 77.

Свързани статии
Д-р Паздеров: Очаквам заболеваемостта в област Бургас да се покачи, но няма да стане за ден-два
Тагове
РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров
Коментари

Още от последните новини