Цените на хранителните продукти тръгнаха нагоре

Цените на хранителните продукти тръгнаха нагоре - E-Burgas.com
kanal3.bg

Цените на основни храни и зеленчуци тръгнаха нагоре през последната седмица, като причината е недостига им на борсите.

Най-голямо увеличение има при свинското месо, скумрията, лимоните, картофите и доматите, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища, цитирани от "Труд".

Килограм свинско на борсите вече гони 10 лева, след като в средата на месеца цената му беше около 9,18 лева за кг. При лимоните увеличението е с близо 1 лев – от 2,44 лв. за кг на едро на 3,35 лв. за кг. В магазините цената му минава дори 5 лева. С 30 стотинки за килограм са поскъпнали и картофите - на борсата са по 1,24 лв. за кг.

Скумрията също е скочила с 30 стотинки, като стигна цена на едро 4,32 лв. за кг.

При оранжерийните домати увеличението е още по-голямо – с 60 стотинки само за няколко дни. На едро килограм от тях се предлага по 2,83 лева.

В магазините и големите вериги основните храни също се продават по скъпо. При олиото увеличението в някои градове стига до 10%, показват данните на земеделското министерство.

Недостигът на определени стоки е причина за увеличение на цените им, което се дължи на затруднените доставки тези дни и то основно от Турция, коментира пред "Труд" Владимир Иванов, председател на ДКСБТ. При лимоните освен, проблем с логистиката, имаше и едно свръхпотребление, защото много хора решиха, че те са панацея срещу новия вирус. Да не забравяме и че по това време на годината цената на лимоните се вдига, защото сезонът им минава, обясни той.

По думите му при свинското месо все още се усеща кризата от чумата по прасетата. Освен това ние внасяме основни количества от Германия и Испания, но сега заради затворени граници и тези доставки намаляха, обясни Иванов.

Заради липса на доставки са скочили цените на морковите, картофите и лука на борсите, обясни експертът.

До дни цените на зеленчуците ще паднат, защото огромни количества се изсипват по тържищата, тъй като страната ни в момента има най-добрата логистика, допълни председателят на ДКСБТ. От събота на борсите вече се предлагат домати по 1-1,20 лева за кг и то с много добро качество, предава dnes.bg. По пазарите и в магазина по-ниските цени ще се усетят вторник – сряда, уточни Владимир Иванов.

Според него има дори опасност цените да се сринат, защото идва много стока, а потреблението е свито, най-малкото защото ресторантите и хотелите не работят.
 

Свързани статии
КЗП: Високите цени са нелоялна търговска практика Омбудсманът: Не е справедливо мобилните оператори да вдигат цените Яйцата са рекордьор на поскъпването у нас Гласуват нови мерки срещу високите цени на горивата Цените на горивата у нас паднали с 20% последните месеци Цените на храните отново се вдигат Цените на елхите също скочиха Всички партии в парламента внесли законопроект за намаление на бензина с 1 лв. Експерти: След падането на цените на газа, не очаквайте намаление на цените в магазина Драстично намаление на цените по Южното Черноморие през септември
Тагове
цени хранителни продукти
Коментари

Още от последните новини