Цакат болни с 200 лв. за общинска линейка

Цакат болни с 200 лв. за общинска линейка - E-Burgas.com

Линейки превозват болни у нас срещу баснословни суми, а в пограничните райони транспортират болните и до Гърция и Турция, където получавали по-добра медицински услуга. Това показа проверка на „Монитор“.

Възмутен мъж се жалва, че е бил принуден да даде 200 лв., за да бъде транспортирана баба му с линейка до болницата в Севлиево. Димитър Ковачев обяснява, че възрастната жена е трудно подвижна, на легло и затова не е била в състояние да се движи, нито да бъде превозена със собствения му автомобил или с такси. Единственият начин да бъде откарана бабата до болницата е бил на носилка и с линейка. За услугата най-накрая той трябвало да заплати 200 лв. „Баба ми трябваше да бъде откарана от село Горна Росица до болницата в Севлиево. Ето колко струва транспорта за 10 км. в двете посоки за една линейка. И оказва се, че това е законно. Притежавам касова бележка за дадената сума”, шокиран споделя Димитър Ковачев. В предоставената от възмутения мъж касов бон ясно се вижда, че получената от него сума очевидно си е напълно редовна, тъй като е отчетена от фискалното устройство.

„Монитор” потърси за коментар ръководството на „Медицински център 1” в Севлиево. Управителят на Центъра д-р Младен Пенчев обясни, че взетата от близкия на пациентката сума е напълно редовна и е регламентирана в заповедта за предлаганите такси и услуги от Центъра.

„Първо трябва да уточня, че разстоянието от Горна Росица до Севлиево не е 5 км. а над 10 км. Освен това болницата се намира в другия край на града, докъдето стават близо 15 км. В случая говорим за два курса, които линейката ни е направила: първият е от Севлиево до селото и след това от селото до болницата с пациентката и вторият е от болницата до селото и след това връщането обратно в града. Цената на транспорта на един курс в двете посоки, който възлиза на 30 км. е 60 лв. За двата курса прави 120 лв. Останалите 80 лв. са такса пренос на пациентката, за което са били ангажирани двама служители на центъра, които са изпълнявали функцията на санитари. Така 120+80 лв. стават 200 лв., колкото е калкулирано и в сметката”, обясни д-р Пенчев. След като обясни, че ще се консултира със счетоводителката си, д-р Пенчев обяви, че 60 лв. е таксата транспорт на един курс, половината от който е празен, а не на два курса. Това обаче означава, че цената на 1 км. превоз с линейката е не 1 лв., а 2 лв., т.е. почти двойно повече отколкото е дневната тарифа на едно такси.

Постът на възмутеният роднина Димитър Ковачев обаче, предизвика остри реакции и коментари в социалните мрежи.

„Това е истинско кожодерство. Даже и бакшишите не могат да те накарат да им плащаш празния курс, а тия направо дерат кожи. Направо да махат това ръководство на центъра”, гневи се Иван Петров.

„Защо изобщо е трябвало да се плаща. Нали си плащаме осигуровки”, пита Мариана Дянкова. „Направо не мога да повярвам, сигурно това безобразие е на местна почва. Трябва да се сигнализира в МЗ и да се направи проверка, за да се спрат тези безобразия и това издевателство върху болните хора”, предлага Руми Димитрова.


„Потърсете си правата, това е мародерство”, пък съветва Катерина Стефанова.

Частните линейки, регистрирани като автомобили със специално предназначение са само за медицински транспорт, показа репортерска проверка. Те нямат право да карат спешни случаи.

В КАТ регистрират на доверие като линейка всяка внесена трошка от чужбина. Достатъчно е собственикът є да представи чуждестранния талон и да декларира, че иска да регистрира колата като транспортно средство със специално предназначение. Това се вписва в талона и притежателят на трошката се превръща в горд собственик на частна линейка.

След регистрация в КАТ частните линейки се вписват в публичния регистър на обектите с обществено предназначение в РЗИ.

Над 100 фирми предлагат услугите в интернет. Има ценоразпис за качване или сваляне на човек по стълби.

Петдесет лева за транспорт на болен от адрес до болница в рамките на София е най-ниската и масова тарифа, която фирмите за транспорт на болни или т. нар. частни линейки искат на клиентите. Офертите стигат и до 1000 лв., като оскъпяването зависи от това каква линейка искате, с какво специализираното оборудване, дали имате нужда от медицинско лице. Превозът на COVID болни също е по-скъпа услуга - най-евтината оферта е от 135 лева.

Единствената частна линейка в Хасковско е в Свиленград. Тя е 6-годишна и е марка „Форд“. Снабдена е с модерна апаратура – носилка, инвалиден стол, кислородна система за 24-часов транспорт, рампа, монитор за следене на всички показатели на пациента и др.

С линейката се извършва специализиран медицински превоз на лежащо болни, които нямат друга алтернатива за транспорт.

Извършва и превоз извън страната, до клиники в Турция и Гърция.

Цената е 20 лева за превоз в рамките на Свиленград. Извън града се таксува по левче на километър, казаха пациенти, възползвали се от услугата.

В Банско брандирани частни линейки с неблагоевградска регистрация буквално дерат кожите на пациенти срещу евро. Англичани, които от години живеят в собствени имоти се оплакаха наскоро на своя консул, че частни линейки с неблагоевградски регистрационни номера „обслужват“ нуждаещи се от спешна помощ свои сънародници срещу баснословни суми в евро. Обикновенно линейките се намират постоянно пред по-големите хотели и на възлови места в центъра на курортния град. Чашата преляла, когато една късна вечер в края на миналата година на Джейм Хюз му се наложил спешен транспорт до болницата в Разлог. Придружаващите англичанина негови сънародници ококорили очи от изненада, когато за 6-те километра разстояние „учтивият“ шофьор потърсил 400 евро. След намесата на английското посолство контролните органи и полицията се намесили и нелигитимните таксита се покрили за известно време.

В разгара на ски сезона, в зимната столица на Балканите отново се забелязват частни таксита, които в нощните часове не се навиват за спешен транспорт до разложката болница за по-малко от 50 лева.

В двора на благоевградската болница денонощно са на разположение две линейки с медицински екипи, които безплатно осигуряват неотложна медицинска помощ в рамките на общината.

Коментари

Още от последните новини