Бургазлия пази романтични гледки от Черноморието в колекция от картички /галерия/

Бургазлия пази романтични гледки от Черноморието в колекция от картички /галерия/ - E-Burgas.com

Фотоси на старите къмпинги, романтичните заливи и девствените плажове от близкото минало навяват носталгия

Бургазлията Трифон Стоянов пази стотици забравени и вече несъществуващи гледки от българското Черноморско крайбрежие в уникална колекция от пощенски картички. Той започнал да събира снимките с красиви изгледи преди повече от тридесет години. Сред фотосите са запазени пейзажи от Дуранкулак до Резово, много от които вече отдавна не съществуват във вида, в който фотографите са ги заснели някога. Сред най-интересните картички са тези на старите къмпинги, на вече разрушени крайбрежни кръчмички, на плажове, които вече ги няма, на скали, покрити сега с бетон и на девствени заливчета, които днес са застроени и променени до неузнаваемост.

На някой от снимките има риболуващи туристи, виждат се някогашните, модерни за времето си автомобили с марка „Волга”, „Варшава” и „Шкода”, а също и екзотичните за времето преди тридесетина години нудистки плажове.

Много от картичките Трифон Стоянов си е купувал по време на свои пътувания. Други си набавял благодарение на контактите си със свои колеги- колекционери. Той непрестанно обогатява сбирката си. Споделя, че през последните години, с улесняването на комуникациите, му е по-лесно да търси екземпляри по избраната от него тема – Черноморие. Преди, за да се сдобие с някоя стара картичка,която не може да се открие в магазинната мрежа, му се налагало да води 6-7 месечна кореспонденция с различни хора. Пишел писма на притежатели на интересни картички, те му отговаряли, чували се по телефона, докато се разберат кой от какво се интересува, дали ще си разменят екземпляри или те ще бъдат доставени срещу заплащане. Сега, чрез Интернет връзките това ставало много по-лесно.

Сред морските изгледи в колекцията са панорами на Слънчев бряг от преди тридесет и повече години, на Созопол, от времето преди да бъде построен квартала над пристанището, изглед към някогашния ресторант „Перла”, който се издигал на мястото на построената по-късно резиденция на Тодор Живков. Особено впечатляващи са навяващите носталгия пейзажи от бургаския квартал Сарафово и лодките, с надпис Сф, вместо Бс, както е сега, снимка от птичи поглед на Поморие, почти забравеният вече къмпинг „Влас”, Емблематичната дискотека „Стопчето”  в ММЦ – Приморско, Скалите северно от Крайморие и още много прекрасни кътчета от Черноморието, които вече не изглеждат така.

Трифон Стоянов разказва, че няма любима картичка. Всеки един екземпляр за него е много ценен, защото носи в себе си история, спомени и ценна информация. 

Колекционерът предостави любезно част от архивните кадри за читателите на e-Burgas.com. Можете да ги видите в нашата галерия.

Автор Татяна БАЙКУШЕВА

Галерия
Коментари

Още от последните новини