Бургас се учи на правилото за първа врата. Вижте има ли бутане по спирките (видео)

От днес в градския транспорт на Бургас официално заработи новата електронна билетна система. От общинския превозвач "Бургасбус" се готвиха за революционната промяна през последните няколко месеца, като организираха поредица от обществени обсъждания, информационни брошури и клипове. Всичко те имаха за цел да информират пътниците как ще работи системата, за да няма хаос и бутане по спирките.

Едно от новите правила, които важат от днес гласи, че всички пътници трябва да се качват от първата врата на автобуса, след което да допрат електронната си карта до валидатора. Това правило не важи за майките с детски колички и хората в неравностойно положение, които могат да се качват и от задните врати. Именно това правило обаче разбуни най-много духовете сред бургазлии през последните месеци, като голяма част от тях заявиха опасения, че това ще доведе до бутане и хаос по спирките. Други им опонираха, че подобно правило в Европа съществува от дълги години и работи безотказно.

Тази сутрин решихме да направим репортерска проверка на няколко бургаски спирки, за да видим как пътниците приемат новото правило. Оказа се, че на част от спирките има служители на "Бургасбус", които търпеливо обясняват на хората да се наредят за качване на първата врата. В самите автобуси пък има други служители, които обясняват как се работи с новите електронни карти. Подготвихме и кратко видео, от което сами може да добиете представа как работи новата система и сами да си извадите изводите. 

Коментари

Още от последните новини