Бургас е един от петте български града, в които ще се обучават приложни програмисти

Бургас е един от петте български града, в които ще се обучават приложни програмисти  - E-Burgas.com

Професионалната гимназия по електротехника и електроника "К. Фотинов", Университет "Проф. д-р Асен Златаров" и ИКТ Клъстер в Бургас обединяват усилия за обучението на IT специалисти

На работна среща в Министерството на образованието и науката бе обсъден стартът на обучението на приложни програмисти в рамките на програмата "Обучение за ИТ кариера" от есента на 2017 г. Силно бургаско присъствие беляза срещата, като в дискусиите активно се включиха общинският съветник Петко Георгиев, който е и председател на ИКТ Клъстер - Бургас, колегата му Стоян Николов от ИКТ Клъстер - Бургас, Коста Папазов от ПГЕЕ "К. Фотинов" и проф. Сотир Сотиров от Университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Представителите на Бургас обсъдиха и бъдещи инициативи в подкрепа на образованието по информационни и комуникационни технологии със Светлин Наков, създател и вдъхновител на Софтуерния университет. Според Петко Георгиев изборът на Бургас за един от петте обучителни центрове за приложни програмисти в България е изключителен успех за работата на Община Бургас, ИКТ Клъстер - Бургас, както и на бизнеса и образователните институции в града.

"Това е стъпка към превръщането на Бургас в едно от предпочитаните места за ИКТ бизнес в страната", допълни Георгиев.

За програмата: Пет центъра в страната, създадени към пет професионални гимназии в сътрудничество с вузове и ИТ бизнеса, ще обучават приложни програмисти в рамките на програмата "Обучение за ИТ кариера", за която до 2020 г. са предвидени 770 хил. лв.

Сумата, която ще се отпусне за учебната 2017/2018 година, е 270 хил. лв. Финансирането е от бюджета на МОН. Петте центъра са разположени в Правец, Русе, Пловдив, Бургас и София. Те ще създадат цялостна организация за реализирането на програмата, ще организират и провеждат обучението на учениците от цялата страна и ще предлагат присъствени и онлайн форми на обучение по професия приложен програмист. Ще бъде създаден и специален орган към МОН за наблюдение на програмата, пред който регионалните управления на образованието ще представят ежегодни доклади за осъществявания от тях мониторинг на изпълнението на програмата.

Коментари

Още от последните новини