Близо 4 милиона са заразените с COVID-19 в света

Близо 4 милиона са заразените с COVID-19 в света - E-Burgas.com

Повече от 3 милиона и 800 хиляди са потвърдените заразени с COVID-19 по света. Смъртните случаи са 270 000, като най-много са те в Съединените щати.

На фона на затихващото разпространение на заразата, все повече страни облекчават ограниченията. Планът на френското правителството за излизане от карантината предвижда от 11 май да започнат работа предприятията и да отворят врати магазините. Сред тях са и над половината от магазините на парижкия булевард Шанз-Елизе.

"Въз основа на данните от последните дни, постепенното вдигане на карантината може да започне от понеделник, 11 май. Това е нов етап от борбата с епидемията, това е добра новина за Франция. В понеделник започваме много постепенен процес, който ще продължи поне няколко седмици" обяви френският министър-председател Едуард Филип.

В Париж и в гъсто населената парижка област, където рискът е по-голям, ще останат в сила строги ограничения.

"За да предотвратим заразяване в обществения транспорт, носенето на маска ще е задължително за пътниците над 11 години и служителите", обясни  министърът на транспорта на Франция Елизабет Борн. Границите на Франция ще останат затворени поне до 15 юни.

Съседна Сърбия отваря в петък търговските центрове след като в четвъртък извънредното положение в страната беше официално отменено. Общественият транспорт в Белград и Ниш възобновява дейността си. В сила остават носенето на маски и ръкавици на обществени места и спазването на социална дистанция.

Възрастните хора над 65 години, на които преди бе забранено да напускат домовете си, отново получават свобода на движение. Възстановява се работата на детски градини и занимални в училищата. Остава забраната на масовите събирания, учениците продължават да се учат дистанционно, не работят театрите и кината.

Ограничителните мерки заради коронавируса в Москва се удължават до края на месеца. От 12 май обаче някои от въведените в края на март ограничителни мерки ще бъдат облекчени. Работа ще възобновят промишлените предприятия и строителните компании. Москва е епицентър на кризата с коронавируса в Русия. Там са регистрирани половината от близо 180 хиляди потвърдени случая в страната.

Коментари

Още от последните новини