Без разрешителното за строеж за соларни панели на покрива

Без разрешителното за строеж за соларни панели на покрива - E-Burgas.com

"Вместо строително разрешение ще има уведомителен режим" разясни депутатът от ГЕРБ Жечо Станков

Поставянето на соларни панели на покривите на къщи или други сгради за собствено ползване няма да изисква изработване на инвестиционен проект и изваждане на разрешително за строеж. Така домакинствата ще избегнат тежките бюрократични процедури, за да може да произвеждат ток от слънцето, пише в. "Сега".

Депутатите гласуваха окончателно промените в Закона за устройство на територията, с които инсталирането на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за производство на електроенергия или за затопляне на вода в урбанизирани територии с мощност до 20 киловата минава на уведомителен режим, когато получената енергия ще се използва само за собствени нужди на потребителя.  Законовите промени бяха подкрепени от всички парламентарни партии.

След гласуването един от вносителите - Владислав Панев от "Демократична България", коментира във "Фейсбук":  "Това е реформа, за която с колегите от Демократична България се борим от миналия парламент и най-после е факт. През последните години себестойността на енергията от солари се понижи до рекордно ниски нива. Заради сложните процедури обаче от това се възползват основно големи инвеститори. Затова и за разлика от други държави, у нас ситуацията е обърната - почти всички мощности са на полето, а не върху покривите."

Монтирането на покривни централи на еднофамилни къщи и вили ще става само с уведомление към главния архитект и към ЕРП-то, след като инсталацията започне да функционира. "Административната тежест, която хората трябва да извървят  - строително разрешение, проектантска документация, въвеждане в експлоатация - ще отпадне. Вместо строително разрешение ще има уведомителен режим, вместо проектантска документация ще има линейни схеми. А техническото приемане на обекта ще се случва с декларативен режим, като собственикът ще декларира заедно с изпълнителя пред общината", разясни депутатът от ГЕРБ Жечо Станков. 

Законовата промяна се случва седмици преди старта на програмата, с която домакинствата ще получат безвъзмездна помощ от плана за възстановяване за изграждането на фотоволтаични системи за производство на ток за лично потребление, както и за системи за затопляне на вода чрез слънчева светлина.

Коментари

Още от последните новини