Бежанските центрове у нас се препълниха, строим нови

Бежанските центрове у нас се препълниха, строим нови - E-Burgas.com

Държавата оглежда терени за нови центрове за бежанци на територията на цялата страна, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов при посещение в Харманли заедно с председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

Причината е, че наличните центрове вече са пълни.

Костов не уточни какви са терените и къде се намират, но стана ясно, че са сгради с отпаднало предназначение – военни здания и бивши училища, съобщи бТВ.

Според официални данни на вътрешното министерство от преди пет дни настанените в центровете на Агенцията за бежанците са 4061, което е 79% запълване на капацитета им. Центровете към дирекция "Миграция" на МВР пък са препълнени. Към началото на септември там са настанени 1446 чужденци, което е 154% на запълване, сочат данните на полицията.

След като бяха обнародвани промените в устройствения правилник на Държавната агенция за бежанците, тя вече има право да обособява и т. нар. затворени помещения на територията на всички центрове в станата. С новите промени чужденците, които търсят международна закрила, може да бъдат настанявани в помещения от затворен тип, когато е необходимо. Това ще може да става, ако чужденците са с криминално минало или не може да се установи или провери самоличността и националността им.

Първанова съобщи, че още утре ще издаде първата заповед за създаването на такива помещения в центъра в Бусманци.

В тях ще бъдат настанявани бежанци, които имат провинения, но не е ясно за колко време. Според Първанова молбите им за пренасочване в друг статут ще бъдат преразглеждани ежемесечно. 

Костов и Първанова съобщиха, че МВР ще поеме охраната на бежанските центрове, но едва след като законът бъде променен и бъде узаконена длъжността помощник по охраната. 

В края на миналия месец 800 афганистанци и иракчани се сбиха в центъра в Харманли.  При потушаването на боя се наложи да бъдат произведени предупредителни изстрели от полицията, след като техен автомобил беше повреден.

Коментари

Още от последните новини