България и Саудитска Арабия могат да си сътрудничат в строителството

България и Саудитска Арабия могат да си сътрудничат в строителството  - E-Burgas.com
строителство, строеж, имоти

Република България и Кралство Саудитска Арабия имат потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в областта на строителството, пътната инфраструктура, търговията  със строителни материали и всички други сфери от взаимен интерес. Това мнение изразиха по време на срещата си вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и Н.Пр. г-н Халид Бин Камал Факих, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Саудитска Арабия в България.

Вицепремиерът Караджов заяви, че България разглежда Кралство Саудитска Арабия като един най-важните си партньори в региона на Близкия Изток. В въпреки икономическите кризи, предизвикани от пандемията и войната в Украйна, между двете държави се наблюдава активизиране на търговско-икономическите  отношения, като двустранната търговия бележи ръст от 90% на годишна база.

От своя страна Н.Пр. Халид Бин Камал Факих отбеляза, че е налице сериозен потенциал за съвместно сътрудничество и е оптимист за бъдещето на връзките между двете държави. Той представи Националната стратегия за провеждане на реформи в кралство Саудитска Арабия Визия 2030, чиято цел е да бъде постигната икономическа диверсификация и да превърне Саудитска Арабия в основна инвестиционна сила в световен мащаб. Като част от Визия 2030 Негово превъзходителство представи и проектите за изграждане на нови, т.нар. умни градове, които ще са с пълна въглеродна неутралност.

Вицепремиерът Гроздан Караджов също информира, че България има сериозни ангажименти по отношение на декарбонизация на икономиката ни чрез подобряване на енергийната ефективност на сградния фонд, което ще доведе до значително намаляване на потреблението на енергия.  Страната ни планира да постигне намаляване с 31,67% на крайното енергийно потребление до 2030 г. в сравнение с 2007 г. Той коментира, че разполагаме с добри проектанти, които имат сериозен опит с международни проекти, както и добри строителни фирми, които  биха могли да допринесат да бъдат постигнати високите цели, които кралство Саудитска Арабия си е поставило в областта на инфраструктурното и  гражданското строителство.          

Вицепремиерът прояви  интерес към възможностите за внос на строителни материали, които се произвеждат в Саудитска Арабия. Министърът обясни, че заради високата инфлация за българските фирми е важно да намерят други пазари за доставка на битум, арматурно желязо и други строителни материали.

Министър Караджов запозна посланика на Кралство Саудитска Арабия със стратегическите инфраструктурни обекти в България, които биха могли да са от интерес за чуждестранни инвестиции. Сред тях са АМ „Черно море“, магистралата Видин – Монтана – София с тунелно преминаване под прохода „Петрохан“,  автомагистралата от Русе през Стара планина до Южна България.

Коментари

Още от последните новини