БАБХ ще регистрира пчеларите

БАБХ ще регистрира пчеларите - E-Burgas.com

Парламентът прие промени в Закона за пчеларството на второ четене след повече от три часа дебати.
Със законопроекта се предлага пчелните семейства да се настаняват в пчелини, регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Заложените промени касаят регистрацията и контрола при пчеларска дейност. Предложено е те да се извършват от един орган – Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), и да се прави една регистрация без участието на кметовете на кметства. Създава се Съвет по пчеларството към министъра на земеделието, предвиждат изменията. Председател на съвета ще е земеделският министър.

Промените определят понятията "Временен пчелин" и "Пчелин - лично стопанство". Временен пчелин е място, върху което временно се настаняват пчелни семейства за практикуване на подвижно пчеларство, а пчелин лично стопанство е пчелин, в който се отглеждат пчелни семейства с цел добив на пчелен мед и пчелни продукти за лична консумация, които се предлагат на пазара.

Чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за пчеларството депутатите приеха и изменения в Закона за водите. Измененията предвиждат съкращаване на процедурата за земеделските производители при напояване. Текстът на закона предвижда органът по издаване на разрешително за водоползване за замеделските производители ще има 10-дневен срок за произнасяне.

Коментари

Още от последните новини