Айтозлия спечели два сребърни и бронзов медал от световното по силов трибой в Белгия

Айтозлия спечели два сребърни и бронзов медал от световното по силов трибой в Белгия - E-Burgas.com

Емил Кръстев е твърдо решен да се бори за световната титла

Четирима българи взеха участие на Световното първенство по силов трибой, което тази година се проведе в Швеция. Един от четиримата беше айтозлията Емил Кръстев, който за първи път участва в световната надпревара при най-силовия спорт, при това - с дебют при мъжете. "Всички се представихме много добре, прибрахме се с медали и много лични рекорди", коментира за НП Кръстев. Вижте още от онлайн разговора ни с най-успешния айтоски състезател по силов трибой.

- Емиле, научихме за поредния ти успех в силовия трибой, този път на световен подиум. Разкажи ни повече за това успешно участие?

- Здравей, първо благодаря за поканата. През 2020 г. още се готвех за Световното първенство, но го отложиха заради пандемията и го преместиха за 2021 г. Тази година нямаше толкова много рестрикции и реших да се подготвя, макар че имаше риск отново да го отложат.

Световното първенство се проведе в Халмщад, Швеция. Участниците бяха от 29 държави от цял свят. За пръв път излизам на такъв голям подиум и имаше доста стрес - дали ще се справя, тъй като не знаех възможностите на  останалите участници.

В моята категория бяхме 20 участника. На движението "клек" вдигнах 300 кг и се класирах на второ място. В движението "избутване" от лежанка вдигнах 220 кг като се класирах отново на второ място. При "мъртва тяга" остана успешен опитът само на 317,5 кг, защото рискувах - на третия си опит 337,5 кг. Целта ви беше да се класирам втори в общото класиране, но не успях да надвия щангата. Та в общото класиране взех бронзовия медал. Завоювах 2 сребърни медала и 1 бронзов. Доволен съм от представянето си, защото това е първото ми участие при мъжете. Предстоят още доста състезания и твърдо съм решен да се боря за световната титла.

- Как се отразява пандемията върху подготовката и участията ти в състезания?

- Пандемията до някъде се отрази на подготовката ми, защото, за да поддържам форма, се наложи да си закупя оборудване, с което да тренирам. Пандемията забави и завършването на образованието ми, но за радост, всичко се нареди.

- Към какво се стремиш сега? Какви цели си поставяш?

- Целите ми са основно да популяризирам силовия трибой в България чрез социалните мрежи. Имаме сайт и правим образователни видеа, как да вдигаме правилно тежести и т.н.

- Кое е следващото голямо състезание, за което се готвиш?

- Следващото състезание е догодина, Световното през месец юни, и Европейското през м. декември. Стига да няма контузии, и от финансова гледна точка да съм добре.

- Имаш ли ученици в момента?

- Да, занимавам се с трениране на младежи. Както вече казах, идеята ми е да популяризирам силовия спорт. Иска ми се нашият спорт да достигне до повече хора.

- С какво друго се занимаваш сега извън силовия трибой? Завърши ли образованието си?

- Да, завърших, и в момента работя по това, да си намеря работа по специалността.

"Народен приятел"

Свързани статии
Футболно вълнение - Какво да очакваме от Европейско първенство по футбол през 2024г? Детският спортен клуб “Спортландия” стартира през октомври с първи безплатни тренировки Голове и акценти в българския футбол Турнир по конен спорт „Купа Бургас“ ще се проведе от 5-ти до 12 август на конна база Бургас Черноморец наниза 100 точки на ЦСКА в Бургас "Дея Спорт" с бележит обрат в Стара Загора Нови успехи за бургаските борци (Снимки) Стоян Копривленски претърпя поражение на Glori Rivals 4 в Токио Гимнастичката Женина Трашлиева е спортист номер 1 на Бургас Европейски шампион стана Спортист №1 на клуб за хора с увреждания "Джавелин"
Тагове
айтозлия спорт медали
Коментари

Още от последните новини