Археолози разкриха най-новите открития в Черноморска Странджа

Археолози разкриха най-новите открития в Черноморска Странджа - E-Burgas.com
momichetata.com

 

Археолози, историци, музейни специалисти и изследователи се събраха в Ахтопол, за да участват в кръгла маса на тема: " Археологически разкопки и проучвания в Странджа и Южното Черноморие".  Срещата се организира от сдружение „Черноморска Странджа“ и нейния председател - народният представител инж. Петър Кънев за петнадесети пореден път. Тя се провежда под патронажа на Областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. 
 
Форумът започна с отдаване на почит на Пламен Крайски, който преди да ни напусне завинаги, бе председател на Обществения съвет на сдружението. Присъстващите запазихa минута мълчание и отново си спомнихa за големия учен, деец на изкуството, литературата, историята, основател на кръг „Будител", един от създателите на вестник "Демокрация", заместник-председател на Държавна агенция „Архиви” , човек с огромен принос към науката и музейното дeло. 
 
На събитието присъстваха председателят на Сдружение „Черноморска Странджа” инж. Петър Кънев, областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, член.-кор. на БАН Иван Гранитски и тракологът Иван Маразов, народният представител проф. дин Станислав Станилов, доц. д-р Бони Петрунова – НИМ, проф. дин Иван Илчев, доц. д-р Георги Мавров, проф. дин Иля Прокопов, проф. дин Калин Порожанов. Сред гостите бяха и кметовете на Созопол Тихомир Янакиев и на Малко Търново Илиян Янчев, а също и бившият градоначалник на Ахтопол Бисер Колев.
 
По време на форума д-р Калин Димитров, разказа за подводните проучвания в устието на река Ропотомо през 2019 г. Археологът Димитър Недев пък представи най-новите открития, свързани с градоустройството на Аполония Понтика. Доц. д-р Христо Прешленов презентира доклади за изследванията в Месембрия/Несебър и Деултум/Дебелт. За живота в древния пристанищен град, който някога се е издигал на нос Свети Атанас край Бяла, говори доц. д-р Валери Йотов. Д-р Милен Николов изнесе впечатляващи факти за най-новите проучвания в крепостта Русокастро. Майор Дочо Николов, Анелия Николова, доц. д-р Александър Радулов и Людмила Кутиева също бяха сред лекторите на кръглата маса.

Водещ на форума бе изтъкнатия учен и познавач на историята д-р Атанас Орачев,  председател на Научния съвет на Сдружение "Черноморска Странджа".

Коментари

Още от последните новини