Археолози откриха голяма сграда на нос Червенка

Археолози откриха голяма сграда на нос Червенка  - E-Burgas.com

Голяма сграда откриха археолози на Националния исторически музей на п-ов Червенка, обяви директорът на НИМ проф. Божидар Димитров пред агенция "Фокус". 

 В предишните кампании бе установено, че полуострова е обграден от мощна крепостна стена като през 30 метра тя е усилена с големи правоъгълни и кръгли кули. Те обграждат площ от 63 декара, което прави селището едно от най-големите в Черноморието. Обикновено крепостните стени обграждат 25-30 декара.

През този сезон археологът доц.д-р Иван Христов „нахлу” във вътрешността на крепостта. Крепостта е изградена в края на V век от император Анастасий I (491-518 г.) и първите находки (по всяка вероятност основите на голяма административна сграда или на висш духовник) се сметнаха за обичайни находки за епохата. Но в последната седмица се показаха (на по-голяма дълбочина) жилища на древногръцко население, заселило полуострова още в V век пр.Хр., т.е. 1000 години по-рано от Юстиниан.

Сградата заема площ от 400 кв.м и притежава голяма вътрешна зала и странични вътрешни помещения от запад, север и изток. Южно от тази сграда се е развивал портал от 6 колони, които са се развивали от юг голяма широка галерия. Открит е фрагмент на горната част на мраморен декрет. Разкопките, финансирани от Министерството на културата и Националния исторически музей, ще продължат до началото на август. След което екипът на НИМ ще продължи разкопките в Старосел, Хисарско.
 

Коментари

Още от последните новини