Алфа Рисърч: ИТН се срива с цели 7%, БСП и ДБ с по-добър резултат

Алфа Рисърч: ИТН се срива с цели 7%, БСП и ДБ с по-добър резултат  - E-Burgas.com
Снимка: БНР

Прогнозите за обрат заради ИТН и останалите "партии на протеста" започват да се сбъдват. Рокада на върха и промяна в подредбата на партиите за новите избори показа последното проучване на „Алфа Рисърч”. Горещите данни са от проучване, проведено в периода 8-15 септември. То показва, че ГЕРБ си връща първото място, но не защото увеличава подкрепата си, а защото запазва твърдото си ядро, пише standartnews.com. 

Най-големи щети търпи победителят от изборите на 11 юли, ИТН, към когото имаше и най-големи нереализирани очаквания. С 16.9% от твърдо заявилите намерение да гласуват, партията на Слави Трифонов бележи спад от над 7 процентни пункта спрямо резултата си от парламентарните избори и логично губи първото място, пише в проучването на агенцията. Социолозите и отчитат: „То вече се заема от ГЕРБ, който не повишава резултата си, но съумява в голяма степен да запази твърдите си привърженици (21.1%). Оставайки встрани от най-яростните скандали и обиди в парламента, бившите управляващи запазват твърдото си ядро, но липсата на перспектива, вкл. поради отсъствието на обединяваща президентска кандидатура, дърпа и техният резултат надолу”.

Проучването показва, че формацията на Мая Манолова и Николай Хаджигенов „Изправи се.БГ! Ние идваме” е на ръба за влизане в парламента. На вратата е и партия „Възраждане”, която с 3,5% подкрепа в момента има всички  шансове да влезе в Народното събрание.

ДПС запазва влиянието и позициите си.

Новият проект на Кирил Петков и Асен Василев взема 8 на сто от доверието на избирателите в момента. Най-големи щети партията на Петков нанася върху „Изправи се.БГ! Ние идваме”, като ги потапя под бариерата. Проектът спира и възходящия тренд на „Демократична България4, категорични са още социолозите.

Коментари

Още от последните новини