600 хиляди лева вече са осигурени за Факултета по обществено здраве в Бургас

600 хиляди лева вече са осигурени за Факултета по обществено здраве в Бургас - E-Burgas.com

Заключителна пресконференция дадоха в Бургас първите трима от листата на Коалиция „БСП за България“ инж. Петър Кънев, Николай Тишев и Тодор Байчев.

„По време на срещите, които проведохме в региона правеше впечатление, че се чувства едно доста сериозно отчаяние заради концентрацията на власт и пари у все по-малко хора и във все по-малко фирми. В който и отрасъл, браншови съюз или гилдия правехме срещи, навсякъде излизаше тази тема-концентрацията на власт и пари у хора, близки до управляващите. Имаше и определена доза страх”, заяви водачът на листата инж. Петър Кънев.

„Имаме определени спорове с ГЕРБ. Спорове, които в доста добър и колегиален тон успяхме да проведем”, коментира кандидатът за народен представител. Той обаче поясни, че когато става въпрос за приоритети, свързани с Бургаска област, които са надпартийни, съгласие се постига.

„Не се разбираме за доста неща. Спорихме например за няколко цифри, които от ГЕРБ  непрекъснато ни повтарят- за външния дълг например и къде са тия милиарди. Повтарял съм не веднъж-темата е в основата на много наши диспути. 2009 година-1-ви януари, резервът ни е осем милиарда и половина, дългът ни е девет милиарда и половина. 2017 година-1-ви януари резервът ние е дванадесет милиарда и деветстотин, сложете го тринадесет милиарда, дългът ни е двадесет и шест и деветстотин, сложете го двадесет и седем милиарда. Разлиакта е четиринадесет милиарда. Само за седем години от един милиард, разликата стана 14 милиарда. И това е официална статистика. Големият въпрос е къде са тези тринадесет милиарда”, попита инж. Кънев. По думите му оправданията, че част от парите са отишли за разрешаването на кризата с КТБ, са безпочвени, тъй като за това са дадени финанси от фискалния резерв като заем на Фонда за гарантиране на доходите, като първият милиард е бил върнат още преди Нова година. И не може да се говори за пари, извадени от бюджета.

„Имаме различия и по санирането. Ние сме твърдо ЗА санирането. Саниране ще има. Но сме против цените, по които се работи. Считаме, че ощетяват българския данъкоплатец.Имаме противоречия и по Закона за образованието”, каза инж. Кънев.

Той още веднъж подчерта, че сред приоритетите, за на Коалиция „БСП за България“ са изграждането на четири лентовия път Сарафово-Слънчев бряг, който до 2018 година трябва да бъде завършен. А също и създаването на нов проект за развитието на регион Странджа, законодателството в областта на рибарството и аквакултурите, изграждането на пречиствателна станция за Ахтопол и Синеморец, концесиите на плажовете, изграждането на Факултет по Обществено здраве в университет „Проф. д-р Асен Златаров”. И всички депутати от Бургаска област в следващото Народно събрание е нужно да работят по тези приоритети.

Във връзка с изграждането на Факултет по Обществено здраве в университет „Проф. д-р Асен Златаров”, инж. Петър Кънев съобщи, че след проведени разговори с министъра на образованието и с началника на кабината му, е получил уверение, че първите 600 хиляди лева от необходимите за завършването на факултета 2 милиона 980 хиляди лева, ще бъдат приведени днес.

Инж. Кънев благодари на представителите на медиите за коректното отразяване на предизборната кампания. Той изрази своята увереност, че БСП ще бъде първа политическа сила в предстоящите предсрочни парламентарни избори.

 

Коментари

Още от последните новини