47 осмокласници стартираха морското си образование в Бургас

47 осмокласници стартираха морското си образование в Бургас  - E-Burgas.com
За осмокласниците са сформирани две паралелки Снимки Татяна БАЙКУШЕВА

Представители на морския бизнес, морски лица, общественици и преподаватели, бяха сред гостите на празничното откриване на новата учебна година днес в Морското училище в Бургас. За да пожелаят успех на учениците, тук дойдоха и много бивши възпитаници на емблематичното за града учебно заведение, успешно реализирали се в професията.

Осмокласниците, които за пръв път прекрачиха прага на Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" са четиридесет и десем. Те ще се обучават в две паралелки – „Корабоводене и корабни машини и механизми“ и „Митническа и данъчна администрация“.

„Към върха! Път назад няма! Нагоре трябва да продължим да носим тежката корона на училището ни, да оправдаем жертвите, упоритостта и всеотдайността, които постигнахме само за една учебна година“, каза директорката училището Христина Жабова в приветственото си слово.

"През цялата лятна ваканция е положен огромен труд за освежаването на класните стаи, за придобиването на приветлив вид на гимназията", добави още тя. 

„Уважаеми учители и педагози, вие отново поемате мисионерството да давате знания на бургаските деца. Нека професионализмът и любовта към тази изключително благородна професия ви помагат в работата с тях. Децата, които за пръв път прекрачват училищния праг ще се обучават в обновени и модерно оборудвани кабинети по съвременни програми“, се казва в поздравителния си адрес кметът на Бургас Димитър Николов.

Тържествен водосвет беше отслужен от Агатаполски епископ Йеротей, Викарий на Сливенския митрополит. 

Учениците поздрави лично капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров" – Варна. Той подари сувенири на осмокласниците от името на висшето училище и заяви, че за тях ще бъдат организирани специални стажове, където младите моряци ще могат да приложат на практика наученото в клас.

Новопостъпилите ученици получиха от община Бургас книгата „Капитаните“ с автор журналистката Ирина Генова.

Официални гости на откриването на учебната година на Морската гимназия бяха и ген. Цветан Харизанов, капитан І ранг Велко Велков, к.д.п. Живко Петров, изпълнителен директор на ИА”Морска администрация”, Диян Димов, изпълнителен директор на Пристанище Бургас, Димитър Кимрянов - „Корабостроителница Бургас“,  зам.апелативният прокурор Йовита Григорова, к.д.п. Илия Бахов, к.д.п. Христо Мушков, к.д.п. Костадин Патранесков, кап. Пламен Симеонов, инж. Петко Василев – механик, бившият областен управител на Бургас Павел Маринов и още възпитаници на училището.

Със заповед на министъра на образованието от 1 септември Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ – Бургас стана общинско училище и се финансира от бюджета на общината.

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини