300 лева глоба за куче над 5 кг без повод и намордник

300 лева глоба за куче над 5 кг без повод и намордник - E-Burgas.com

На първо четене парламентът забрани свободното разхождане на кучета над 5 кг без повод и намордник.

Измененията бяха заложени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, внесени от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, съобщава "Дарик".

„За“ законопроекта гласуваха 145 народни представители, без „против“ и с 5 „въздържал се“. Промените се налагат във връзка със зачестилите инциденти с домашни кучета. Промените забраняват свободното пускане и извеждане без повод на кучета с тегло над 5 кг.

Предлага се прецизиране на разпоредбата, свързана с извеждането на кучета без повод или намордник, според тяхната агресивност. Допълнително са регламентирани изключенията от забраната за свободно пускане на извеждането на кучета без повод.

Забраната няма да се отнася за кучета, които се пускат свободно в обособените и обозначени за това места в урбанизираните територии, по време на лов, подложени на обучение при условията и по реда на наредбите и участващите в състезания. Законодателят предвижда извеждането на кучета над 5 кг без повод и намордник да се наказва с глоба от 300 лв.

За извеждането на агресивни кучета без повод и намордник глобата за нарушителите ще бъде в размер на 1000 лв. 500 лв. е глобата за разхождане на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

Коментари

Още от последните новини