14 нови случая на COVID-19 у нас

14 нови случая на COVID-19 у нас - E-Burgas.com

Новите случаи на коронавирус в страната за денонощието са 14 предаде "Нова". Четирима от далите положителна проба са настанени в болница, а останалите са изпратени за домашно лечение. Общият брой на инфектираните у нас е 2499. За това информира на брифинг директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

През изминалия ден са изследвани 1353 проби. "Това говори срещу казаното, че колкото повече изследвани има, толкова повече положителни ще имаме. Имаме положителни, само когато се наблюдава увеличаване на заболеваемостта в страната", обясни проф. Кантарджиев. 

За вчерашния ден има само едно дете, заболяло от коронавирус, без симптоми. Един нов случай на заразен има и сред медицинския персонал. "Това е шофьор на линейка от Софийската бърза помощ. Въпреки мерките и индивидуалните средства за защита, такива случаи са неизбежни, защото медицинският персонал е постоянно във връзка с болни хора", уточни проф. Кантарджиев.

Новоизлекуваните са 48 души, или общо 1064-ма. Три обаче са смъртните случая през изминалото денонощие. "Жена на 78 години в Пазарджик, 64-годишна жена в Пловдив и мъж на 84 години в София. Средната възраст на починалите у нас е 67 години", добави директорът на Центъра по заразни и паразитни болести.

Проф. Кантарджиев посочи, че в страната има намаляване на тежестта на епидемията. Допълни че ситуацията върви „добре”. „На 2 април 14-дневната кумулативна заболеваемост беше 4.5% на 100 000 души население. На 24 април става 17% на 100 000 население. Тогава беше пикът на епидемията. На 7 май вече е 10% на 100 000 население, а на 16 май – 7.8%. На 23 май – 7.1%. На 29 май вече е 5.5% на 100 000”, допълни той.

Директорът на НЦЗПБ подчерта обаче, че не бива „да се отпускаме” и, че е необходимо да спазваме дистанция и да носим предпазна маска. „Тези добри данни бяха благодарение на факта, че над 90% от българския народ ни разбра и спазваше мерките”, заключи проф. Кантарджиев.

Коментари

Още от последните новини