14-дни болнични, ако сте се завърнали от страна с коронавирус

14-дни болнични, ако сте се завърнали от страна с коронавирус  - E-Burgas.com
Снимка: AFP

"Създаването на щаб показва отношението на правителството към проблема коронавирус", каза генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия и началник на новосформирания кризисен щаб за работа срещу разпространението на коронавируса в ефира на сутрешния блок по NOVA.

"Щабът има задачата да осъществява много бърза и пряка връзка между всички институции. Това е действие в правилната посока за по-бързо действие против евентуалната епидемия", заяви Мутафчийски.

"Ако се връщаме от Италия и Китай и имаме признаци на температура или кашлица, трябва да се обадим на личния си лекар и той ще ни информира какво да направим”, подчерта професор Мутафчийски и добави, че не се препоръчва на болни да ходят директно в болница, а да се обадят по телефона. 

Той отбеляза, че са хоспитализирани завърнали се от Китай граждани на Сливен, като пробите им се очакват. „Изолираните хората в Сливен и в Пловдив са под карантина, хоспитализирани са, но все още няма резултати. Очакваме днес по обяд да имаме такива”, каза Мутафчийски.

"Ако се установи заразен с коронавирус пациент, трябва да се установят всички негови контактни лица", каза шефът на кризисния щаб.

„Има възможности за обявяване на карантина от личния лекар и тя се удостоверява с болничен лист. Хората с подозрения и симптоми трябва да се обадят на личния лекар и той ще извърви цялата процедура”, обясни председателят на Националния щаб срещу разпространението на коронавируса. Той посъветва сънародниците ни, завърнали се от страни, засегнати от коронавируса, да се свържат с личния си лекар и да поискат до 14 дни болничен.

"Когато става въпрос за граждани, които нямат никакви оплаквания, те могат да намерят начин да се самоизолират и да ограничат контактите си", добави професорът.

Той подчерта, че тъй като все още няма открито лечение на заразата, засега кризисният щаб се снабдява с най-утвърдените медикаменти.

„Ако човек е в болнично заведение, с развита клинична картина и доказан коронавирус, се използват развити експериментални модели с лекарства, които се прилагат при обикновения грип, както и някои лекарства, които се използват за СПИН. Такива има у нас”, каза Мутафчиев.

Свързани статии
903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000 БАН: Броят на заразените е 4-5 пъти по-голям от регистрираните Ето кога сваляме маските
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини