„ Странджа фест“ в Малко Търново и Къркларели събра стотици почитатели на планината (СНИМКИ)

„ Странджа фест“ в Малко Търново и Къркларели събра стотици почитатели на планината (СНИМКИ) - E-Burgas.com

Първият фестивал „Страджа фест“, проведен последователно в гр. Малко Търново и гр. Къркларели, Турция, премина при голям интерес от двете страни на границата. Инициативата има за цел да обедини усилията за превръщане на районите в туристически дестинации. Заедно с местната самобитност, занаяти, кухня и традиции, Малко Търново и Къркларели показаха и общото си културно наследство.

Програмата на двата фестивала „Странджа фест“ изобилстваше от интересни събития. Посетителите имаха възможност да опитат традиционна кухня, да се включат в приготвянето й, да се насладят на изложби представящи художествени творби на автори от България и Турция. Огромен интерес предизвика ревюто на автентични носии от района на Странджа. За всички любители на активния начин на почивка организаторите предложиха демонстрации на традиционни занаяти и игри за деца в занаятчийски  работилници, нещо, което даде възможност за семейно и пълноценно прекарано време. Фолклорна музика и танците допълваха атмосферата през фестивалните уикенди.

„Странджа фест“ е част от редица дейности за развитие на Странджа като фестивална дестинация, изпълнявани по проект „Странджа - планината на фестивалите“ СТРАНДЖА-ФЕСТ, CB005.1.22.056, финансиран от Програма Интеррег ИПА ТГС България - Турция 2014-2020. Информация за всичко извършено по проекта беше предоставена по време на две пресконференции, организирани от партньорите в Малко Търново и Къркларели.

През 2018 година фестивалите в Странджа ще бъдат активно промотирани. С тази цел е създаден триезичен сайт: http://www.strandja-fest.info. В него всички почитатели на този регион могат да намерят календар на предстоящите през годината събития- събори, фестивали, изложения,конкурси и други празници и мероприятия. Актуална информация се предлага и във Facebook: Strandja- the mountain of festivals. Странджа , планината на фестивалите. Кампания по популяризиране се провежда и в Twitter : Strandja fest и Google +:[email protected] .

Проектът за развитие на Странджа/Йълдъз като туристическа, културна и фестивална дестинация се изпълнява от Народно Читалище „Просвета 1914“- гр. Малко Търново и Дирекция по култура и туризъм- гр. Къркларели, Турция.

Галерия
Коментари

Още от последните новини