Знаем ли за каква опасност сигнализират различните сирени? (аудио)

Днес в 13:00 ч. ще бъде тествана сиренната система в няколко града в страната, информира МВР. Тестовете ще са в  Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив. Русе, Смолян, София, Враца и в 30-километровия периметър около АЕЦ "Козлодуй". Ще бъдат излъчвани сигналите за тревога и за край на тревогата.

Знаем ли обаче какво значат различните сигнали и можем ли да ги разпознаваме? Те се тестват два пъти в годината - в първия работен ден на месец април и на месец октомври. Силното ехо в градска среда обаче затруднява голяма част от хората да разпознаят какво точно им казват гласовете, които обявяват различните сигнали. 

Сигналите за ранно предупреждение и оповестяване на населението на територията на страната са:

- „Национален сигнал за тревога”;
- „Национален сигнал за край на тревогата”;
- „Въздушна опасност”;
- „Отбой от въздушна опасност”.

Национален сигнал за тревога - Непрекъснат вой от акустични сирени с продължителност 3 мин. със скокообразно изменение на честота от 700 до 1000 херца с период на повторение 8 секунди. 

Национален сигнал за край на тревогата - Непрекъснат вой от акустични сирени с продължителност 2 минути с честота 450 херца

Въздушна опасност - Непрекъснат вой от акустични и електромеханични сирени с продължителност 3 минути с плавно изменящ се звук през 15 секунди с честота от 100 до 450 херца

Отбой от въздушна опасност - Непрекъснат вой от електромеханични сирени с продължителност 2 мин. с честота 450 херца

Коментари

Още от последните новини