Започват засилени проверки на мотористи по пътищата

Започват засилени проверки на мотористи по пътищата - E-Burgas.com
Архив news.bg

Започват засилени проверки на водачите на мотори, а в тях ще се следи за обезопасителни мерки и за нарушители, които умишлено крият регистрационните си номера. Това са част от мерките, които ще вземат Държавна агенция "Безопасност на движението" и Пътна полиция с оглед на началото на летния сезон, обяви председателят на агенцията Малина Крумова по време на откриването на второто издание на "Мото училище за безопасност", съобщи пресслужбата на агенцията.

Организатор на събитието беше "Софийски мотористи" към Висше транспортно училище "Тодор Каблешков", а неговата цел беше да запознае начинаещи и бъдещи мотористи с основните правила за безопасност по пътя. Крумова отбеляза, че летният сезон е започнал тежко с 11 смъртни случаи на мотористи по пътищата. Именно затова ще се проверява и използването на обезопасителни системи като каски и защитни екипировки на мотористите, както и на хората, които те возят.

Друга отрицателна тенденция е, че 15 процента от загиналите по пътищата в Европейския съюз са мотористи. "Близо една четвърт от тези смъртни случаи са при младежи под 25-годишна възраст, което наистина е притеснително", коментира Крумова.

"Зная колко критично важно е другите участници в движението да Ви пазят, защото Вие сте сред най-уязвимите групи. Но също толкова важно е да ограничим системните нарушители и се надявам, че Вие като общност ще подкрепите институциите, защото това също е част от проблема и от нуждата от повече толерантност на пътя", заяви Крумова.

Тя благодари на организаторите, че акцентират върху сигурността и превенцията и изрази, че това ще е първата от много инициативи, които ще бъдат осъществени съвместно в тази област. Едно от предложенията на председателя на агенцията е изготвяне на информационни материали и инициирането на общ диалог за мерки за повишаване на безопасността на мотористите. Тя изтъкна, че друга мярка е да се види какво може да се промени в законодателството.

В мото училището, което се състои днес, участват повече от 100 начинаещи и кандидат-мотористи. В рамките на един ден те ще преминат теоретичен и практичен курс, включващ съвети за безопасност, изисквания за екипировката, технически аспекти на превозното средство, специфика на движението в града и извън него. Програмата включва още демонстрации и практични уроци за обучаващите се, които ще се проведат в двора на висшето училище.

Коментари

Още от последните новини