Започнаха нови преговори със Събев за връщането на стадион "Черноморец"

Започнаха нови преговори със Събев за връщането на стадион

Митко Събев също показал активност и искал да се избегнат тегавите и безкрайни съдебни процедури

Община Бургас и местния Общински съвет започнаха втори официален опит по връщането на спортен комплекс „Черноморец“ към собствените активи. Това решение е взето преди няколко седмици от Постоянната комисия по спорт, деца и младежки дейности, като е избран преговорен екип, който да реши въпроса с кредиторите на базата в кв. Акациите. Това са общинските съветници Йордан Георгиев, адв. Иво Баев, Стоян Колев и Георги Маринчев.

Това ще бъде втори опит за връщането на стадиона след като през 2015 отново бе сформирана специална комисия от общински съветници, като тогава Събев и засуканите му адвокатки останаха непоколебими и сложният юридически казус остана неразрешен.

За това днес целта е изцяло да се избегнат продължителни и безкрайни съдебни процедури, като се постигне споразумение, което да удовлетвори и двете страни. Това вероятно ще бъде сума, която ще обезщети кредиторите.

Вчера в Морско казино е проведена първата среща между новия преговорен екип, оглавяван от юриста Баев и Митко Събев с представителите дружествата, свързани с него. Диалогът между тях се получил и е изведена обща цел – краткосрочното решаване на проблема. Баев и компания заяиха днес, че целта е да бъде върнат на общината спортния комплекс, цял и непокътнат, като оздравителни планове или делба на имота категорично не стоят на дневен ред.

Събев и хората му казали, че също отдавна чакат този момент. „Ако това беше направено преди 4 години биха били спестени около 7-8-9 млн лв., защото в момента задълженията на общината са към 33 млн.лв. Ако продължаваме с бездействията лихвите ще си вървят. За каква цена точно ще се споразумяваме още не можем да говорим. Събев заяви, че винаги е бил в подкрепа на спорта и футбола, в момента имало клубове, които ползват стадиона без да заплащат нищо през последните години“, заяви Йордан Георгиев.

Това е най-големият имот на общината – 140 дка, комасирани близо до центъра. „Цената на този имот днес, аз бих я оценил за над 100 млн.лв., така че каквито и стъпки да се предприемат в преговорите целта си заслужава. Поставили сме си срок в рамките на 3-4 месеца да бъде приключена изцяло процедурата“, каза още Георгиев.  

Адвокат Баев пък сподели, че за дългата си 35-годишна адвокатска практика, разбрал, че винаги е по-добре да се търси споразумението отколкото да се пристъпва към крайни дела с много разноски и резултат, почти винаги неудовлетворяващ нито една страна.

„Когато става въпрос за общинска или държавна собственост, мисля че е много важно да се търси споразумение и да се приключи делото. Това значи взаимни отстъпки, но да са прозрачни и реалистични, кредиторите да бъдат адекватно обезщетени и общинската собственост да бъде защитена и върната“, заяви председателят на Правната комисия в Общинския съвет.  – „От другата страна също има адвокати оптимисти и се надявам да влезем в една правна рамка и никой да не иска повече отколкото заслужава“, добави Баев.

Любопитен момент е, че в момента той води преговори за постигане на споразумение и по друг ужасно наболял проблем – дупката на „Тройката“. „Там имаме 10-годишни дела и ще бъде чудесно, ако постигнем споразумение с другите страни по висящите дела за делба, и мисля че бургазлии ще ни подкрепят в това да приключим тази сага“, категоричен е Баев.

Свързани статии
Футболно вълнение - Какво да очакваме от Европейско първенство по футбол през 2024г? Детският спортен клуб “Спортландия” стартира през октомври с първи безплатни тренировки Голове и акценти в българския футбол Турнир по конен спорт „Купа Бургас“ ще се проведе от 5-ти до 12 август на конна база Бургас Черноморец наниза 100 точки на ЦСКА в Бургас "Дея Спорт" с бележит обрат в Стара Загора Нови успехи за бургаските борци (Снимки) 31-годишен мъж от Черноморец потроши два автомобила (Снимки) Стоян Копривленски претърпя поражение на Glori Rivals 4 в Токио Гимнастичката Женина Трашлиева е спортист номер 1 на Бургас
Тагове
стадион черноморец събев спорт
Коментари

Още от последните новини