Зам.-министър: До 3-4 месеца ще се регистрира ваксина срещу Ковид

Зам.-министър: До 3-4 месеца ще се регистрира ваксина срещу Ковид - E-Burgas.com

Очаква се да се регистрира ваксина за COVID-19 до 3-4 месеца, а страната ни има договорка да получи 2,5 милиона от препарата основно за рисковите групи – с придружаващи заболявания и възрастни хора. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Направени са препоръки към всички болници да се създадат стаи, в които биха могли да се изолират хора, докато се постави диагноза – дали има коронавирус, или не пациентът.

Той обясни, че това е насочено и към частните болници, като уточни, че някои са заявили, че това ще е трудно, но ще се търси начин за реорганизация, за да се изпълни.

Тези стаи ще са в болницата - не във всяко отделение, обясни заместник здравният министър и уточни, че са предвидени и големи санкции, обвързани с прекратяване на финансиране на болниците по НЗОК. Това ще е записано в бюджета за догодина.

Той обясни, че помощта от 1000 лв. за медици, които работят на първа линия остава, като ще продължи да се дава и догодина. Тя е обвързана с многото пациенти с вируса в болниците и се отпуска, добави Пенков.

Заместник-министърът на здравеопазването увери, че легла има, по-голям е проблемът с недостига на специалисти. Той коментира, че се мисли как студенти и специализанти по медицина да се включат като помощ.

Той бе категоричен, че болниците нямат право да връщат пациенти.

Свързани статии
Ваксината срещу коронавируса щяла да бъде безплатна и достъпна Още един пациент издъхнал в новото ковид отделение в Пловдив докато го размотавали между болници Две трети от българите не одобряват мерките срещу ковид Огнище на ковид в дом за стари хора в Ямбол Онколози започнаха да лекуват пациенти с COVID-19 в Бургас Лекуват първи случаи на заразени с грип и ковид едновременно Преподавател в НБУ: Далеч сме от колективен имунитет Акад. Петрунов: Рано е да се говори за ваксина срещу Ковид, все още няма нито една одобрена Руската ваксина с 92% ефективност срещу COVID-19 Томислав Дончев: Движим се по ръба на бръснача - пазим здравето на хората без да съсипваме икономиката
Тагове
ваксина ковид
Коментари

Още от последните новини