Забраняват продажбата на енергийни напитки на непълнолетни

Забраняват продажбата на енергийни напитки на непълнолетни - E-Burgas.com

Законодателна инициатива предвижда въвеждането на забрана за продажба на енергийни напитки на непълнолетни, предаде БГНЕС. Вносител на текстовете са депутати от "Воля", а предложението им е отразено като промяна в Закона за здравето, която вече мина на първо четене през Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Продавачите във всеки магазините вече са длъжни да изискват документ за самоличност на всеки, за когото се съмняват, че няма навършена 18-годишна възраст. Освен продажбата се забранява и закупуването и предоставянето по какъвто и да било начин на енергийни напитки на непълнолетни. Предложението предвижда и забрана такива напитки да се продават на по-малко от 50 метра от учебните заведения, с изключение на университетите.

„Това са важни мерки, за които отдавна настояваме. Всички знаем колко опасни са за децата, употребата им безспорно оказва пагубно влияние“, категорична бе депутатът Полина Цанкова, която в декларация от името на парламентарната група благодари за подкрепата за законодателната инициатива.

„Здравето и живота на малките българчета са наш приоритет“, посочи тя. Депутатът използва парламентарната трибуна, за да отправи критики към народните представители от левицата, защото те единствени не са подкрепили забраната. „За тях по-важно е не какви са идеите, а кой ги предлага. Свикнали са търсят врагове, а не партньори“, смята тя.

В мотивите си вносители се позовават и на данни от няколко проучвания, които показват, че енергийни напитки се консумират най-вече от деца. Цифрите показват, че около 20% от децата между пети и седми клас изпиват поне по 5 такива напитки седмично. Годишно у нас пък се изпиват около 19 млн. литра енергийни напитки. Консумацията им е обект на много изследвания, но причина за вредата от тях най-вече се свързва с високата концентрация на кофеин. Предстои забраната да бъде окончателно одобрена от депутатите. 

Коментари

Още от последните новини