Връщат успели българи в родината с 1200 лв. бонус

Връщат успели българи в родината с 1200 лв. бонус - E-Burgas.com

Идеята на социалното министерство да стимулира завръщането на българи от чужбина с финансова подкрепа до 1200 лв. е на път да стане реалност. От 1 април ще започне да функционира платформата EURES, която ще е достъпна на сайта на Агенцията по заетостта. Тя ще бъде създадена по проекта „Национална EURES мрежа" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Платформата ще дава възможност за кандидатстване за допълнителни финансови пакети на хора с висше образование, които искат да се реализират професионално в България, съобщи зам.-министърът на труда Зорница Русинова на кариерен форум за българи във Виена.

"Платформата в сайта на Агенцията по заетостта ще предоставя лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти. Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид услуги, а таванът на подкрепата може да достигне до 1200 лв. Основното изискване към кандидатите е да започнат работа в България, а през последните 6 месеца да са живели в друга държава", обясняват от социалното министерство.

Подкрепата ще включва предоставяне на средства за покриване на наема за период до една година, ако кандидатът започне работа в населено място, в което не притежава жилище. Ако детето на семейството не е прието в ясла или детска градина, ще му бъде осигурена детегледачка, наета през Бюрото по труда. Ако член на семейството не говори български език или има нужда от допълнителна квалификация, ще получи ваучер за езиков курс или допълнителна квалификация. В случай, че работното място е в град със средна работна заплата, която е под нивото на средната за страната, в рамките на една година кандидатът ще може да получава половин минимална работна заплата върху основното си възнаграждение. „За нас е важно да стимулираме не само големите фирми и инвеститори, но и малките фирми извън София", обясни на форума Русинова.

Идеята на правителството повдига много въпроси - колко привлекателни могат да бъдат бонуси от 1200 лв. за висшисти от чужбина; колко е лесно да се осигури детегледачка от бюрото по труда, при положение че такива кадри изобщо не се намират и заради това в други програми масово участват баби и дядовци; защо кабинетът гледа навън, а не дава същите стимули на хората тук, защо не съживи изоставащите райони с подобен род подкрепа и т.н.

Според посланика ни в Австрия Иван Сираков обаче правителството успява да привлича чрез тези кариерни форуми българите да се завръщат в родината. Той цитира данни, според които 10% от българите, участвали на последната такава среща през 2019 г. "вече са започнали работа в България". Според него форумът се радва на висока посещаемост и голям интерес. Сега в кариерните дни са участвали над 140 български и водещи австрийски компании, които търсят кадри за своите представителства в България.

Коментари

Още от последните новини