Възобновяват Бургас - Александруполис?

Възобновяват Бургас - Александруполис? - E-Burgas.com

Директорът на "Транснефт" разкри, че правителството иска подновяване на проекта

Директорът на "Транснефт" Николай Токарев загатна, че съвсем скоро може да бъде възобновен проекта за потролопровода Бургас - Александруполис. За това имало индикации и от българска страна, разкри той и уточни, че правителството изненадало приятно компанияат преди време. 

"Буквално неотдавна ние получихме официално уведомление, че те са привърженици на запазването на перспективите пред проекта Бургас-Александруполис. Те са против ликвидирането на компанията оператор, която беше създадена за този проект и беше консервирана. Сега всички имат интерес от нея, включително българските партньори", каза Токарев, цитиран от vsekiden.com.

Той подчерта, че проектът за петролопровод не е оставен в архива. "По същество той е разработен и при необходимост може да бъде изваден от архива и по него да започне работа. Това е един от вариантите", уточни Токарев.

През 2008 година беше подписано междуправителствено споразумение за проекта Бургас - Александруполис. Тогава беше договорено Русия да получава 51% нефт, а България и Гърция по 24,5% по обща тръба с дължина около 300 км. Проектът ще позволи да се намали натоварването на турските проливи, през които руският и казахският петрол се доставят на световните пазари.

Коментари