Успяваме да спестим до 10% от доходите си

Успяваме да спестим до 10% от доходите си - E-Burgas.com

Разходите за храна и за консумативи, както и вноската по кредита са наложителните разходи, които трябва да платим, каза пред bTV кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според правилото за семейния бюджет 50% от месечните приходите са за неща от първа необходимост (кредити, сметки и храни), 30% за дрехи и развлечения и 20% се спестяват.

По думите на Тошев голяма част от българите успяват да спестят около 10%, а някои, за съжаление, въобще не успяват.

„Пенсионерите са хората с най-сериозен проблем в момента заради много ниските доходи. Надявам се новото правителство да работи много в тази посока. За пенсионерите няма друг избор, те първо покриват сметките за ток и вода, след това плащат лекарствата. От което остане се оправят за храна. За съжаление, затова виждаме възрастни хора в магазините, които взимат едно кисело мляко, малко сирене и се оправят на ръба на оцеляването“, добави кредитният консултант.

Той съветва да не взимаме бързи кредити, ако можем да си ги спестим.

„Към бързите кредити трябва да пристъпим тогава, когато нуждата е наистина неотложна, за нещо много важно и сме с ясното съзнание, че ще ги върнем в много кратък срок – в повечето случаи до месец“, поясни той.


 

Свързани статии
Отделяме до 74% от заплатата за море Бойко Борисов: Минималната пенсия става 300 лева! Манолова: Ключът към решаването на проблемите в България е повишаването на доходите Над 800 бургазлии на ден декларират доходите си в НАП НАП напомня: Срокът за обявяване на доходите е 30 април Близо 6000 работодатели са объркали справките за доходи, изплатени през 2019 г.
Тагове
доходи спестявания
Коментари

Още от последните новини