Манолова: Ключът към решаването на проблемите в България е повишаването на доходите

Манолова: Ключът към решаването на проблемите в България е повишаването на доходите - E-Burgas.com

Час по-скоро пенсиите трябва да се преизчислят, отговори Манолова на призива на синдикатите пенсиите да не се преизчисляват

Ключът към решаването на проблемите в България е шоково повишаване на доходите. Първият приоритет на „Изправи се.БГ" е повишаването на доходите – най-малко 1000 лв. доход за работещ човек е нормално, а не както сега хората в Северозапада да работят за 300 лв. Необходима е ревизия с наказани за разграждането и разграбването на държавата. Очакваме 13 млрд. евро от Еврокомисията за възстановяване след коронавируса. Правят се кухи фирми за усвояване на тези пари и ние много внимателно следим този процес.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова пред медиите във Видин. По-рано през деня Манолова се срещна с жители на община Грамада, които поставиха въпроса за ниските доходи, липсата на работа и преизчисляването на пенсиите.

В Северозапада бедността, социалното неравенство, липсата на млади хора са страшни. Регионът е забравен от управляващите, а има потенциал. От спирането на корупцията ще остане сериозен ресурс. В края на всяка година се разпределят около 2 млрд. лв. излишък, които са достатъчни за преизчисляване на пенсиите и така минималната пенсия може да е поне колкото прага на бедност – 369 лв., допълни Манолова.

Пенсионерите са притеснени от позицията на синдиката против преизчисляването на пенсиите. Хората живеят зле, осъзнават, че има пари в държавата и не искат парите им да се трупат в чекмеджетата на властта. Хората си искат тяхното - оставката на Борисов. Това, че гражданите подкрепят протеста, се вижда и в най-малката община - навсякъде искат оставката на Борисов. Държавата и парламентът трябва да станат омбудсман. Има нужда от смяна на караула, от ново и почтено управление, което ще го е грижа за народа, каза още Манолова.

Тя е категорична, че е необходима специална политика за изоставащите региони. Трябват данъчни стимули, олекотяване на административните изисквания и друга подкрепа за бизнеса. Борисов вече се притеснява да се появи в неконтролирана среда. Страх го е да чуе, че е виновен за лошия живот на хората, заяви Манолова.
Тя подчерта, че Гражданската платформа „Изправи се.БГ" ще се яви на избори с партньорска мрежа, в която участват граждански организации, инициативни комитети, десните ДБГ и „Волт", движението на Татяна Дончева, социалдемократи, земеделци и „Нова алтернатива".

Идеологията на „Изправи се.БГ" не е лява или дясна, а е грижа за доходите на хората и борба с корупцията. Всички партньори слагаме това пред всички партийните и други различия, каза още Манолова.

Партньорът ни във Видин е адвокат Стефан Стефанов. Той работи по казуса с неизплатените заплати на работниците от почистващата фирма „Титан" във Видин, заяви Манолова. Стефанов обясни, че са открити имоти на фирмата във Варна, които са запорирани, за да може работниците да получат възнагражденията си. Ако има оставка, няма да има покровителство на фирми като Титан, които не изплащат заплати на хората и задълженията си към държавата, каза Стефанов.

Свързани статии
От днес декларираме доходите си пред НАП Средната пенсия в област Бургас е по-висока от минималната заплата Започна изплащането на пенсиите за декември От днес преизчисляват пенсиите, кои ще получат увеличение? Заплашили Мая Манолова да спре да рови в газовите далавери Синдикатите настояват без таван на пенсиите още от 1 юли Изплащат по 75 лева на още 26 хиляди ваксинирани пенсионери от 1 март Успяваме да спестим до 10% от доходите си С над 7% ще вдигнат пенсиите до края на годината Над 690 хиляди пенсионери ще получат ковид добавка от 75 лв. днес
Тагове
мая манолова доходи пенсии
Коментари

Още от последните новини