Уикендът идва с предупреждение за опасно време

Уикендът идва с предупреждение за опасно време  - E-Burgas.com

Започва уикенд с издадени предупреждения за опасно време. Фокусът е върху обявения жълт код за значителни валежи в Пловдивска област за неделя. Местни села все още не са възстановени от наводненията от 2 септември.

Днес под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт отначало над Западна България, а до вечерта и на изток ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици, по-значителни и на повече места в северната половина на страната. Повече слънце ще има преди обяд в Източна България. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, най-късно в източните райони и ще бъде умерен. Максималните температури ще са от 27° - 29° в Северозападна България до 32° - 34° в югоизточните райони, в София - около 27°.

В събота жълт код за значителни валежи и гръмотевични бури е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

В планините облачността ще е по-често значителна. След обяд на много места в масивите от Западна и Централна България ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в Стара планина. Ще духа до умерен, по най-високите части и силен западен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 22°, на 2000 метра - около 14°.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време, след обяд ще има временни увеличения на облачността, ще се задържи почти без валежи. Преди обяд ще духа до умерен вятър от юг-югоизток, но след обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 25° и 28°. Температурата на морската вода е 24-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В неделя температурите леко ще се понижат, а без валежи ще остане в Североизточна България. Жълт код за силен вятър е обявен за областите Видин, Враца и Монтана, а за значителни валежи - за областите Пловдив, Стара Загора, Смолян и Кърджали.

Свързани статии
Ветровито време и днес Ветровито днес, с валежи главно в планините И днес разкъсана облачност, до 4 градуса по морето В Карловско са притеснени от задаваща се евакуация Облачна събота с дъжд в източните райони Облачното и дъждовно време остава и днес Слънчев уикенд, но истинската зима се задава Времето остава топло и днес Слънчево и топло време по Черноморието Предимно слънчево време на Коледа
Тагове
време валежи бедствие
Коментари

Още от последните новини