Удължават с една седмица електронното преброяване

Удължават с една седмица електронното преброяване - E-Burgas.com

С около седмица ще бъде удължено преброяването на населението по електронен път - това е предложил председателят на НСИ Сергей Цветарски. То трябваше да приключи на 17 септември, но въпросът с удължаването му беше повдигнат след серия проблеми с достъпа до сайта на преброяването.

Към 13ч. вчера близо 719 000 българи вече са се преброили. Те са разпределени в 315 284 домакинства.

Сергей Цветарски уточни, че преброяването с преброители няма да бъде удължавано.

Решението за новите срокове трябва да бъде взето от Централната преброителна комисия и от Министерския съвет.

Цветарски даде обяснения в Комисията по дигитализация в парламента заради проблемите с електронното преброяване.

Председателят на НСИ съобщи за хакерски през последните дни. Той увери, че до момента няма информация за източване на лични данни и обясни:

"Нямаме никакво намерение да бягаме от отговорността, която носим, въпреки че не във всички случаи я носим ние, но до момента нееднократно сме се извинявали на гражданите за трудностите, с които се сблъскаха", каза Сергей Цветарски по време на изслушването в парламентарната комисия.

По време на изслушването се чуха и обвинения, че информационната кампания е била неуспешна и повечето хора са разбрали за преброяването след новината за технически проблеми.

Депутатите поставиха и въпроса защо електронното преброяване не е изцяло онлайн, след като преброител все пак трябва да вземе номера от картата на човек, който се е преброил през системата.

Според председателя на НСИ, Сергей Цветарски, голяма част от проблемите нямаше да съществуват, ако в държавата имаше работещо електронно управление.

"Макар при електронното преброяване да се генерира код, преброителите които събират кодовете от хората, имат и контролни функции", обясни Цветарски.

Преброителите минават през адресите, защото статистически единица за преброяването е жилището и трябва да се удостовери, че жилището на този адрес съществува. От друг страна при обхода не е задължително преброителят да се среща с хората, които живеят там, но трябва да отидат на адреса и да го опишат.

Коментари