Ученици от гимназията по транспорт в Бургас участваха в демонстрация с камион за безопасно движение на пътя

Ученици от гимназията по транспорт в Бургас участваха в демонстрация с камион за безопасно движение на пътя  - E-Burgas.com

Кметът на град Бургас Димитър Николов се включи в международното обучение „Виждам те. Виждаш ме.“

Обучение за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони, част от глобалната образователна програма “Виждам те. Виждаш ме”, се проведе в бургаската Професионална гимназия по транспорт. В него взеха участие над 70 осмокласници.

Специално участие имаше и кметът на морския град Димитър Николов, който поздрави участниците и им връчи сертификати за завършено обучение.

„Обучението дава знания и умения на учениците как да се държат на пътя, ако са с велосипед или как да шофират утре, ако на пътя има велосипедист. Това са две много различни ситуации, които изискват и съвсем различни реакции от страна на водачите.“, сподели кметът Димитър Николов.

Учениците бяха запознати със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. Над 70 участника се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата.

Инспектор Пеньо Господинов от „Пътна полиция“ – ОДМВР Бургас представи пред учениците правилата за велосипедистите на пътя. Според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ от началото на годината до 31.08.2019 г. при ТПТП с участието на велосипедисти са загинали 13 участници на пътя и са ранени 245. За миналата 2018 г. са загинали 21 велосипедисти, а ранените са 393. За община Бургас от началото на 2019 г. до момента е загинал 1, а ранените са 19.

“Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света. Обучителите са професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проектът е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”.

„От самото начало нашата идея беше да влезем във възможно най-много училища и да обучим възможно най-много ученици, защото много малък процент от тях са се качвали в кабината на камион. Това е практическо знание, което представяме на децата по един много интересен начин. Служителите на Транспрес и Волво поеха с голяма отговорност задачата и съм щастлив, че кампанията набира все по-голяма популярност и в следващия един месец плановете са ни да влезем с камиона в училищните дворове в Кърджали, Свищов и Добрич. Благодаря на Главна дирекция „Национална полиция“, на институциите и общините, с които работим и от които получаваме пълна подкрепа за проекта.“, коментира управителят на Транспрес Веселин Стоянов.

До момента обучения като част от кампанията „Виждам те. Виждаш ме.“ са проведени в София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас. През тази учебна година организаторите продължават кампанията и в други училища в страната.

Галерия
Коментари

Още от последните новини