Турският консул Селен Гюзел: Айтос е важен град за нас, искаме да си сътрудничим във всички сфери

Турският консул Селен Гюзел: Айтос е важен град за нас, искаме да си сътрудничим във всички сфери  - E-Burgas.com

На 17 февруари 2020 г. кметът на Община Айтос Васил Едрев проведе първа официална среща с дипломата от кариерата г-жа Селен Гюзел - Генерален консул на Република Турция в Бургас. Двамата обсъдиха възможностите за двустранно сътрудничество и изразиха готовност за развитие на двустранните връзки между общините в България и Турция.

Кметът представи характеристиките, историческите и природните забележителности на Община Айтос. Г-жа Гюзел подчерта намерението си да подкерпя и работи за сътрудничеството и взаимоотношенията във всички сфери. "За мен е много важно да се запозная с ръководителите на местно ниво в обширния ни консулски регион. Айтос е важен град за нас, днешната ми програма включва и Руен. При всяка възможност посещавам общините, областните центрове, областните управители и кметовете", заяви г-жа Гюзел по време на срещата с айтоския градоначалик.

Акцентът в работата на Генералния консул ще е заздравяване на приятлството между двата народа. "Между нашите две страни има страшно голям потенциал за сътрудничество. В последно време взаимоотношенията ни се развиват изключително бързо. Увеличи се брорят на посещенията на най-високо ниво. В края на миналия месец Министърът на външните работи на Р Турция посети България и осъществи много ползотворни срещи. Тези срещи ще продължат и занапред. И ние, като дипломати искаме да дадем нашият принос", каза още г-жа Селен Гюзел в Айтос.

До назначаването й за Генерален консул не е идвала в България. "Била съм в много страни, но не и тук. България е една много важна за нас страна - съседна и приятелска. За нас, дипломатите от кариерата, е много важно да бъдем назначавани тук. В този смисъл, аз се чувствам горда, че бях назначена за Генерален консул на Република Турция в Бургас", призна още г-жа Селен Гюзел и обеща да планира  периодични работни визити в общините на областта.

Генералният конкул беше впечатлена от разказа на кмета за природните, исторически и архитектурни забележителности на община Айтос и изрази желание да ги посети. С кмета коментираха възможностите за двустранни връзки в сферата на културата и туризма, като изразиха убеждението си, че добрите контакти в междусъседските отношения между българските и турските общини трябва да продължат да се развиват.

Преди това, г-жа Селен Гюзел е работила в Куба, Париж и Варшава. Непосредствено преди да пристигне в Бургас е била началник на отдела за Източна Африка в Министерството на външните работи на Турция. 

Коментари

Още от последните новини