Три години затвор за отказ от дрегер за дрога?

Три години затвор за отказ от дрегер за дрога? - E-Burgas.com

Всеки шофьор, който откаже проба за наркотици, извършва престъпление, което се наказва с присъда от 1 до 3 години затвор и глоба от 500 до 1500 лв.

Такова предложение за промяна в Наказателния кодекс (НК) са внесли трима депутати от ГЕРБ - Христо Терзийски, Томислав Дончев и Георг Георгиев, съобщава "Труд".

Идеята им е отказът на дрегер за дрога да се криминализира, когато става дума за управление на моторно-превозно средство (МПС). По този начин при отказан дрегер за дрога ще се носи наказателна отговорност, а административна отговорност остава да се търси само при отказан дрегер за алкохол.

Предложението е за промяна в член 343б от НК и, ако бъде прието от 48-ото Народно събрание, текстът на алинея 3 ще изглежда така: “Който управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози, установено по надлежния ред или който откаже да му бъде извършена проверка за установяване употребата на наркотични вещества и техните аналози, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева”.

Според Терзийски, Дончев и Георгиев зачестилите случаи с дрогирани шофьори показват необходимостта от законодателни промени, които да имат “ефективно превантивно, предупредително и възпитателно въздействие” върху водачите. “Отказът от проверка презюмира употреба и следва да се приравнява на установена употреба на наркотични вещества и техни аналози, поради което трябва да се наказва по реда, предвиден за това”, пишат тримата депутати от ГЕРБ.

В момента при отказ от проби за алкохол или наркотици съгласно член 174 от Закона за движение по пътищата книжката се отнема за 2 години и се налага глоба от 2000 лв. Отделно от това се налагат принудителна административна мярка, като му свалят номерата и автомобилът му остава без регистрация за срок от 6 месеца до 1 година, и му се режат 12 контролни точки.

Съзнателно или не, авторите на законопроекта подминават въпроса с доказателствата, на базата на които у нас се повдигат обвинения по същия член 343б от НК и по него се налагат присъди на шофьорите за употреба на наркотични вещества и техните аналози.

Коментари

Още от последните новини