Тихомир Янакиев е кмет на годината в категория „Smart city"

Тихомир Янакиев е кмет на годината в категория „Smart city

Кметът на Община Созопол спечели първото място в категорията „Smart city", раздел „Малка община", в организирания за девета поредна година конкурс „Кмет на годината". 


На специално създадената за националния конкурс платформа, българите дават своя глас и така изразяват гражданската си позиция като поставят оценка на работата на кметовете и техните екипи. Организатор е националната медия Kmeta.bg, според която тазгодишната надпревара се е превърнала в една от най-оспорваните в историята на конкурса.
Церемонията по награждаване се проведе преди минути в София, а Тихомир Янакиев се включи с видео на живо, за да благодари на организаторите и на всички, които са го подкрепили със своя глас. "Поредното признание за Община Созопол е потвърждение, че знаем как да правим нещата по правилния начин.", допълни той. 


Созопол не случайно попада в тази категория, тъй като е в крак с модерното време и се стреми към дигитализация, допълвайки и развивайки всичко направено до момента. Има изградена система за видеонаблюдение, която предстои да бъде разширена, за да се обхванат всички населени места. Общинска администрация предлага над 145 електронни услуги, поддържа актуална информация в социалните мрежи, а новият сайт, който се разработва през настоящата година, ще стартира съвсем скоро.


На своите туристи Созопол предлага безплатни wi-fi зони и мобилно приложение с информация за услуги и емблематични обекти. Последните промени са в общинските паркинги, които вече са снабдени със специализирани LPR камери за разпознаване на регистрационните номера, а автоматизирана система за управление на паркоместата е в услуга на собствениците на хотели и къщи за гости на територията на Стария град.
„Smart технологиите са нашето бъдеще и администрациите трябва да се стремим да оптимизираме услугите си, за да улесняваме гражданите. Категорично има още много неща, които трябва да развием, но важно е, че погледите ни са обърнати в тази посока. Силно оценявам тази награда, защото тя е следствие на положителния вот на моите съграждани. Това ми дава още повече желание и сили да работя и развивам родния си град.", коментира Янакиев.

Коментари

Още от последните новини