Социолог: За част от българите предстои гладна и студена зима

Социолог: За част от българите предстои гладна и студена зима - E-Burgas.com
freepik.com

Ще има хора, които през зимните месеци може би ще живеят гладни и на студено, защото не могат да покрият разходите си. Най-малкото като си дадем сметка за пенсията на пенсионерите и цените, които вижда всеки един от нас в магазина, става ясно какви тревожни времена за част от българското общество идват. Това заяви социологът Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд".

Над 59% от българското общество купува по-малко хранителни продукти, защото цените са станали много високи, сочи проучване на Агенцията. Това са предимно по-възрастните хора - над 50 години и в пенсионна възраст. Тя посочи, че при тях се наблюдава и свиване на потреблението и по отношение на отоплението.

"Над 78% от българите са притеснени за това как ще заплатят комуналните си разходи, сметките за ток, газ, отопление, вода и т.н. през идващия сезон", сподели социологът.

По думите ѝ 55% от обществото смята, че икономическото положение в страната през следващата година ще се влоши.

Тя добави, че това, което прави впечатление в най-новото проучване на "Тренд" е, че няма особена динамика във възрастово отношение и дори и при по-младите и по-високо статусни хора, живеещи основно в столицата, се вижда висока чувствителност към икономическите проблеми, с които се сблъскваме в момента.

На въпроса дали ако бъде съставено правителство, страховете на хората ще се минимализират, Евелина Славкова отговори, че не е сигурно, че това на 100% ще тушира резултатите, но със сигурност ще окаже ефект. Тя обаче уточни, че това правителство трябва да бъде адекватно, да предложи ясни и категорични мерки за това какво трябва да се случва, така че да се забави инфлацията и да се спре нейното галопиране, да има повишаване на доходите на хората, както и редица други мерки, които държавата да може да предприеме в тази посока, пише БГНЕС.

Славкова припомни, че въпреки ниската избирателна активност, в септемврийското проучване на "Тренд", проведено преди предизборната кампания, 69% от българското общество е изразило мнение, че иска редовен кабинет именно с цел овладяване на целия този социално-икономически хаос, в който се намираме в момента.

Тя обобщи, че проблемите не са само вътрешни, а и са резултат от международното положение заради войната на Русия в Украйна, с влошените отношения между САЩ и Китай. 

Коментари

Още от последните новини