Служителите на затворите излизат на национален протест

Служителите на затворите излизат на национален протест - E-Burgas.com

Служителите на затворите утре излизат на национален протест, предаде репортер на БГНЕС.

Ясен Тодоров, председател на УС на Синдикат на служителите на затворите в България, заяви, че поводът за срещата с Министерството на правосъдието е недоволството на служителите спрямо условията на труд, нарастващата агресия, от липсата на информация относно финансирането в частта за работните заплати и допълнителните плащания. "И може би на най-важно място – резултатите от т.нар. реформа, която Министерството на правосъдието извърши. Стигна се дотам един служител да работи на три поста, да не може да си ползва почивките, които са му отредени, и да няма ясната кога трябва да ходи на работа", отбеляза той.

Тодоров подчерта, че е нарушен смесеният режим на график и са се наложили 12-часовите дежурства, като този режим на работа е довел и до това служителите на затворите да не могат да си ползват отпуските. Освен това, посочи той, има и доста напуснали служители.

Председателят на синдиката съобщи, че Министерството на правосъдието отрича тези проблеми. "Имат си тяхно виждане. Споделят информация, че средствата за извънреден труд са намалени и това им е основният довод да твърдят, че т.нар. реформа е действаща", каза той и уточни, че утре ще бъдат проведени протести на места пред всички затвори и следствени арести.

Цветан Михайлов, член на УС на синдиката, каза, че са готови да изготвят и изпратят писмо до комисаря по правосъдие до Европейската комисия против изтезанията. Той заяви, че са очаквали да проведат конструктивен разговор по време на срещата с представителите на правосъдното министерство, да намерят минимални на брой решения, които да дадат основание за повишаване на напрежението в структурите. Михайлов подчерта, че са очаквали да чуят, че ще има преразглеждане на наложения режим на работа, който от служителите се оценява като рестриктивен.

По отношение на заплатите, от синдиката искат увеличение с 20%, но и такова, обясни Михайлов, не се предвижда.

Коментари

Още от последните новини