Следователят Иван Христов: Нямам взаимоотношения с Митьо Очите, не съм вземал пари от него

Следователят Иван Христов: Нямам взаимоотношения с Митьо Очите, не съм вземал пари от него - E-Burgas.com

С Димитър Желязков – Митьо Очите не поддържам никакви взаимоотношения от 2003 г. Никога не съм вземал пари от него, но мисля, че действително има хора, които му помагат. Това каза следователят Иван Христов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Преди дни пред камерата ни Григор Василев, който твърди, че е работил за Христов и близките му преди две години, заяви, че следователят е „натискал“ Митьо Очите за определени неща и се държал с него като шеф с подчинен. От вчера Христов е временно отстранен от длъжност и с обвинение за престъпление по служба.

Днес той заяви, че няма контакт с Желязков след края на разследването за убийството на съпругата му, бившия му шофьор и брата на жена му. „С Митьо Очите не поддържам никакви взаимоотношения, най-много да ми махне с ръка на улицата, това не са взаимоотношения. Нямам негови телефони, нито координати, нито желая да имам такива, нито съм търсел контакти, напротив“, каза следователят.

По думите му, тезата, че има връзки с Желязков „се поддържа от осъдените убийци“ и е „долна клевета“.

Запитан защо според него Митьо Очите остана толкова време почти незасегнат от правосъдието, Христов отговори: „Мисля, че действително има хора, който му помагат. Те се виждат по делата – ако се прегледат, ще се види кой прекратява обвиненията. Следователят е най-ниското звено в едно разследване, никога работата по едно дело не е свързана само с неговите действия, които са строго под надзора и контрола на прокуратурата“.

На въпрос кой тогава е гърбът на Желязков, Христов припомни поговорката „крадецът вика: „Дръжте крадеца“ и добави, че трябва да се търси сред „тези, които вече две седмици насочват журналистите към мен“, например определени служители на МВР.

Следователят обаче заяви, че не може да твърди дали полицията прикрива Желязков и дали над него има чадър, тъй като лично той винаги умишлено се е стремял да бъде далеч от това лице и не се е интересувал от нищо, свързано с него.

Христов посочи и че не може да коментира дали на стрелбата от 8 юни в „Слънчев бряг“, при която беше ранен Димитър Желязков“, е имало полицаи, защото тече съдебно производство. „Мога да кажа наблюдение като физическо лице – всички са видели какво разстояние – близо 1,5 км, е изминала групата на Митьо Очите, пресичайки целия „Слънчев бряг“. Това е все едно в София, по „Витошка“ да мине група от 30 – 50 души и нито един полицай да не ги запита къде отиват и какво правят. Това ми се вижда много странно“.

Учудва ме, е инцидентът бе допуснат, това означава, че някой – този, който трябва да осъществява охрана на обществения ред, не си е свършил работата, каза още следователят.

Самият той не си бил затварял очите за престъпления, свързани с Желязков. „Няма такива престъпления, по които да съм работил – каза Христов и добави, че „винаги, когато стигна до данни за дадено престъпление, намирам начин да сигнализирам на съответния ресорен, оперативен или началник на оперативните“.

 

Запитан дали има обвързаност между полиците и наркоразпространителите, следователят отговори, че само е чувал. Той потвърди и че е разбрал, че в Районното полицейско управление в Несебър, както и в полицейски автомобили, са били намерени наркотици. Следователите в района е трябвало да бъдат уведомени за случая, но не са били, каза Христов.

Коментари

Още от последните новини