След срещата в МС: 9% ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ от 2021 г.

След срещата в МС: 9% ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ от 2021 г. - E-Burgas.com

ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари догодина. Това се договориха премиерът Бойко Борисов и представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес.

„Приравнява се за всички в сектора „Туризъм“. Досега бе само за пакетните услуги, сега прибавяме и заведенията към тях“, Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, който участва в срещата в МС.

На свой ред Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, коментира, че първоначалното искане е било за 5%, „тъй като нашите обекти са 100 процента нефункциониращи“: „Ние предложихме едно, кабинетът отправи ново предложение, което трябва да предоставим на нашите членове и в най-къс порядък да дадем нашето мнение. Ние го оценяваме като помощ към бранша“.

Браншът е предложил вдигане на осигурителния праг в сектора ресторантьорство над 610 лв.

От своя страна премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от Covid-19 в ресторантьорския бранш, съобщи правителствената пресслужба.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят.

Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът.

Източник: БНР

Свързани статии
НАП:До края на декември ползваме данъчните облекчения за деца чрез работодател Освобождават временно доставката на ваксини срещу ковид от ДДС Гласуваха 450 лева данъчно облекчение за едно дете и 900 - за две Заведения с доставки до дома лъжат с ДДС, НАП подхваща тарикатите Одобриха 9% ДДС на първо четене
Тагове
ДДС облекчения
Коментари

Още от последните новини

Спорт
След срещата в МС: 9% ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ от 2021 г. - E-Burgas.com

Регата 24 Май