Одобриха 9% ДДС на първо четене

Одобриха 9% ДДС на първо четене - E-Burgas.com

ДДС ставката за ресторантьорските и хотелиерските услуги се редуцира от 20% на 9%, решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в Закона за Данък добавена стойност (ДДС), предаде БГНЕС.

Новата мярка е временна, трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 година. Около нея управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се обединиха като средство за преодоляване на част от негативните икономически последици, причинени от епидемията от коронавируса. Хотелиерският е ресторантьорският бранша бяха едни от първите засегнати, чиито обекти останаха затворени през цялото време на извънредното положение.

Въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов, според когото диференцираната ДДС ставка за някои стоки и услуги може да доведе до увеличение на общата ставка на 24%, както и до повишаването на някои преки данъци, промяната получи подкрепа от управляващото мнозинство.

Вносителите вече заявиха, че мярката може да бъде отменена предсрочно, ако докаже своята неефективност.

Освен хотелиерските и ресторантьорските услуги, от диференцирана ДДС ставка ще се възползват и книгите, включително електронните.

Депутатите от мнозинството отхвърли на първо четене всички останали предложения. От ДПС настояваха да се намали ДДС за детските стоки за деца до 3-годишна възраст, като според тях тази мярка ще допринесе за преодоляване на негативната демографска статистика. Депутатите от Воля пък искаха сваляне на данъка върху фитнес и другите спортни услуги. БСП също за пореден път внесе свой законопроект, в който поиска намаляване на ДДС ставката за определени храни и лекарствени продукти.

Свързани статии
НАП:До края на декември ползваме данъчните облекчения за деца чрез работодател Освобождават временно доставката на ваксини срещу ковид от ДДС Гласуваха 450 лева данъчно облекчение за едно дете и 900 - за две Заведения с доставки до дома лъжат с ДДС, НАП подхваща тарикатите След срещата в МС: 9% ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ от 2021 г.
Тагове
ДДС облекчения
Коментари

Още от последните новини