Сигнал: Багер премества пясъка на плажа в Равда

Сигнал: Багер премества пясъка на плажа в Равда - E-Burgas.com
Снимка: novini.bg

Багер копае пясъка на плажа в Равда. Изграждането на дигата е с цел укрепване, за да не "вземе морето, бурята пясъка". Това твърди концесионерът Атанас Петрушев. Той обаче не успя да обясни дали има разрешение от институциите за извършването на такива дейности.

"Аз съм си тук от Равда и помня, че това се случва от години", каза той пред бТВ.

По думите му след това пясъкът ще бъде изравнен. Подчерта, че багерът не взима пясък от морето, а само този, който е на плажа. Затова Петрушев успокои, че няма нарушаване на екосистемата, предава novini.bg.

От репортажа на бТВ стана ясно, че пясъкът е натрушан по цялата дължина. Някои смятат, че дигата се прави за предпазване на заведенията по плажа. Собствениците на хотелите пък коментира, че от години има такава практика да се издигат диги и казаха, че този ров ще бъде изгладен.

От своя страна обаче природозащитниците алармират, че се унищават ембрионални дюни. А дейността на багера по смисъла на закона е строителство. От Министерството на туризма ще проверят случая в Равда.

Изграждане на диги имаше и в Созопол. Случаят стана скандален и заради недоволството на месните пясъкът беше бързо загладен. Багер имаше на Централняи плаж в Созопол, като министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че на концесионера ще бъде наложена санкция.

 

Коментари

Още от последните новини